Пентагонът: Русия гледа към Донбас

Възможно е Русия да пренасочи част от силите си около украинската столица Киев, за да ги изпрати към източния регион Донбас, където украинските сили оказват ожесточена съпротива, заяви Пентагонът .

Русия е преместила "малък брой" - може би 20 % - от войските си от околностите на Киев, след като не е успяла да превземе града, който продължава да бъде обект на руски въздушни удари, каза Кърби.

"Не е точно ясно къде ще отидат, за колко време и с каква цел", каза той, "но не виждаме никакви признаци, че ще бъдат изпратени у дома".

Говорителят на Пентагона заяви, че "най-добрата оценка" е, че войските "ще бъдат преместени, вероятно в Беларус, за да бъдат преоборудвани и снабдени с нови запаси и използвани на други места в Украйна".

Той отбеляза, че Русия е заявила, че планира да "промени приоритетите" на операциите си в района на Донбас. "Това може да бъде една от дестинациите", каза той.

Сергей Рудской, висш руски военен ръководител, заяви миналата седмица, че първата фаза на военната кампания в Украйна е приключила и сега войските ще се съсредоточат върху "главната цел -- освобождаването на Донбас", който вече частично се държи от руски войски.

Кърби отбеляза, че за региона на Донбас се водят боеве от осем години и украинските въоръжени сили са "много активни" в района.

"Това може да се проточи за известно време", каза той. "Може да не е само въпрос на дни и седмици, а да е много по-дълго. Наистина е трудно да се разбере".

Говорителят на Пентагона заяви, че Остин е решил да запази елементи от 82-ра въздушнодесантна дивизия в Европа и ударната група на самолетоносача USS Harry S. Truman в Средиземно море.

"Те няма да заминат никъде, по никое време в близко бъдеще", каза Кърби. "Искаме да можем да следим ситуацията на място и да вземаме най-добрите и най-гъвкави решения в реално време."

Кърби заяви, че Съединените щати са получили и данни, че някои руски сили са напуснали района около пострадалата от авария атомна електроцентрала в Чернобил.

"Разбрахме, че те напускат на север, за да се върнат отново към Беларус", каза той, като добави, че това "не е задължително да се прави поради опасност за здравето или някаква извънредна ситуация или криза в Чернобил"./БГНЕС