Пенев за БФС: Задължително трябва да има промяна

"Трябва да има промяна, задължително. Това, което се случва в продължение вече на повече от десетилетие, не е нормално. Ние затъваме все повече и повече. Всичко е негативно, свързано с българския футбол". Това обяви треньорът на ЦСКА 1948 Любослав Пенев относно Българския футболен съюз и битката на Димитър Бербатов с настоящия президент Борислав Михайлов, предаде репортер на БГНЕС.

Любослав Пенев

През 2018-та година самият Пенев бе конкурент на Михайлов за президентския пост в БФС, като разкри, че тогава държавата не му е позволила да постигне успех. "Трябва да се промени нещо, винаги съм бил оптимист. Опитах се да направя тази промяна преди 3-4 години, но държавата не позволи, това е факт", каза Пенев.

Той отново коментира проблема със съдийството в българското първенство. "Да ви кажа честно не гледам какви са съдийските назначения, не знам кой ще свири утре (срещу Левски). За мен най-важното е отборът да бъде подготвен, да тренира добре и да изиграе един силен мач. Ние само си говорим, говорим, говорим и нищо. Трябват действия, това нещо трябва да се подобри, и то много. Не ме интересува кой свири, искам човекът да бъде незабележим, безпристрастен и да е в полза на футбола. Безпристрастен във всеки един момент, не да компенсира - сега не ти дадох нещо, в следващ момент ще ти го дам. Сегашният шеф на съдиите - Кашай - аз не виждам да е взел важно решение, свързано със съдийството, може и да съм пропуснал. Много отбори и треньори имат забележки към съдиите и към катафалката отзад с компютрите, с изкривените линии, с телефонната централа, която непрекъснато се звъни. Кашай е поредният буфер. Колко шефове на съдии изгоряха преди това? Буквално изгоряха, те ги използваха. Много, много. След това ще има Кашай 2, Кашай 3, Кашай 4 и така нататък. Това трябва да се промени, БФС не може да го промени, нека да го промени държавата. Но явно, че има един добър чадър и нещата се движат по начин, който им изнася. Това е истината. Аз съм за футбола, заставам зад треньорите, зад отборите, зад футболистите, да развиваме футбола. От най-малките до най-големите. По начина, по който се ръководят мачовете, това няма как да се случи. Трябват действия, иначе си бърборим тук и кучето лае, керванът си върви", коментира Пенев.

"Виктор Кашай най-вероятно след известно време, може би още и тази година, не знам какъв му е договорът, може би няма да продължи. Кашай не е виновникът, Кашай просто е сложен, поредният буфер. Какво значи да се обединяваме, обединяваме се на приказка. За съжаление, аз не мога да действам, защото нямам такива правомощия, ако можех, нещата щяха да са по друг начин. Има други хора, които са ангажирани и са отговорни за това нещо, и те са отговорни вече прекалено много години. Тази тяхна отговорност в началото от много години насам се превърна в една изключителна безотговорност към българския футбол. Не само националния отбор, всичките гарнитури. Оня ден идва Сърбия тук и ни изнася лекция - 1:5 и им свирят още 3-4 засади, това е резил", каза още треньорът на ЦСКА 1948.

"Те имат добър състав и всеки един футболист може да ни създаде проблеми, както и във всички останали отбори в efbet Лига. Ние се готвим конкретно за този съперник и аз очаквам един много добър мач, с много приятен футбол, с висока динамика, единоборства", коментира Пенев преди двубоя с Левски от 16-ия кръг на Първа лига.

"Сините" приемат своя съперник в събота от 17:30 часа на стадион "Георги Аспарухов" във важна битка в челото на класирането. "Да, двата отбора играят по различен начин, но това е интересно. Ще се срещнем два отбора, които искат да имат инициативата по време на мача. Затова казвам, че ще бъде интересно. Биеш, падаш, хикс, това е за статистиката. Футболът е друга материя и това е практика, практика, практика. Разбира се, това, което показваш, се отразява в статистиката и в един момент тя не е най-важното във футбола, тя просто може да ти добави малко информация, но в никакъв случай не е най-важното. Нямам контузени футболисти", каза Пенев на пресконференция преди двубоя. /БГНЕС