Пекин: Пандемията от COVID-19 приключва до юни

Световната пандемия от коронавирус вероятно ще приключи до юни, заяви в четвъртък старшият медицински съветник на китайското правителство Чжун Наншан.

Много от внесените отвън случаи в Китай са безсимптомни пациенти и нивата на повторна инфекция сред възстановените пациенти са ниски, заяви на пресконференция Чжун, 83-годишен епидемиолог, известен с това, че е помогнал в борбата с епидемията от SARS през 2003 г.

Китай щеше да види много по-малък брой инфекции от новия коронавирус, ако страната беше предприела по-бързо строги мерки за контрол, заяви в четвъртък известен китайски учен, с което отправи очевидно критика за начина, по който Пекин е действал по отношение на болестта.

Правителството е критикувано, че не действа достатъчно бързо и укоряване на онези, които се опитаха да предупредят рано за епидемията, при която са загинали над 2700 души и са заразени над 78 000 в континентален Китай.

Ухан, централният град, където заразата е открита за първи път през декември, е в в изолация от 23 януари.

"Ако бихме могли да предприемем строги превантивни мерки в началото на декември или дори в началото на януари, щяхме значително да намалим броя на пациентите", казва Чжун Наншан, който ръководи експертна група по борбата с вирусите в Китайската национална здравна комисия.

Ако правителството се беше забавило още повече, ситуацията щеше да бъде много по-лоша, каза на пресконференция Чжун, описвайки епидемията като "невероятно голям урок".

Чжун заяви, че очаква епидемията да бъде под контрол до края на април, като пикът ще се случи този месец.

Световната здравна организация заяви, че епидемията в Китай вече е достигнала своя връх и намалява от началото на февруари.

Чжун каза, че едно лекарство, използвано в клинични изпитвания за лечение на пациенти - хлорохин фосфат, който се използва срещу малария - има положително въздействие, като пациентите обикновено биват тествани отрицателно след около четири дни.

Но има и други опасения за пациентите, които са се възстановили от коронавируса.

Около 14 процента от освободените пациенти били тествани положително отново в провинция Гуангдонг, съобщи в сряда „Пипълс Дейли“. /БГНЕС