Пейдж Греко грабна първото злато на Параолимпийските игри в Токио

Австралийската колоездачка Пейдж Греко завоюва първия златен медал на Параолимпийските игри в Токио.

Пейдж Греко.

Независимо от едногодишното отлагане и пандемията от коронавирус, рекордите започнаха да падат почти незабавно както в колоезденето, така и в плуването. Греко грабна златото със световен рекорд в С1-С3 клас на 3000 м индивидуално преследване, надигравайки китайката Сяомей Уан. Австралийката счупи собственото си върхово постижение с почти осем секунди, за да се класира на първо място в сутрешните серии.

След това тя свали още от това време със секунда и половина до 3:50.815 сек във финала малко повече от два часа по-късно. Сребърната медалистка Уан, която също бе подобрила предишния световен рекорд на Греко в сериите, нямаше отговор за силата на австралийката, финиширайки на повече от четири секунди зад нея.

В груповата фаза на ръгбито за хора с увреждания, действащите златни медалисти от Австралия допуснаха изненадваща загуба в опита си да станат първия тим, който печели титлата на три последователни Игри, губейки от Дания с 53:54. Междувременно, британският плувец Рийс Дън постави нов параолимпийски рекорд на 100 м бътерфлай за мъже в категория S14.

Друга представителка на Великобритания – Сара Стори, се доближи до историята след 15-ия си златен медал от Параолимпийски игри. Тя триумфира в колоезденето от категория С5 на 3000 м индивидуално преследване. 43-годишната състезателка спечели златото в дисциплината за четвърта поредна Параолимпиада. Сънародничката й Кристъл-Лейн Райт остана втора, а с бронза се поздрави французойката Мари Патуйе. Стори е на един медал зад британския рекорд на Майк Кени, който грабна 16 златни медала в плуването между 1976-1988. Тя ще има възможност да го задмине следващата седмица, когато ще се опита да защити титлите си на С5 по часовник и С4-5 на шосе.

Сара Стори.

Параолимпиадата бе открита във вторник вечер от Император Нарухито. От церемонията отсъства тимът на Афганистан, който бе блокиран в страната си след завземането от талибаните. Международният параолимпийски комитет потвърди в сряда, че отборът, в който има двама атлети, сега е извън Афганистан, но отказа да разкрие къде е отишъл. /БГНЕС