Педро Алмодовар със "Златен лъв" за цялостно творчество във Венеция

Легендарният испански режисьор Педро Алмодовар беше отличен за цялостно творчество с наградата "Златен лъв" на филмовия фестивал във Венеция, като нарече признанието "акт на поетична справедливост".

Организаторите на събитието заявиха, че Алмодовар е "най-големият и най-влиятелният испански режисьор от Луис Бунюел насам". За първи път Алмодовар получава награда от големите европейски фестивали като тези Кан и Венеция. Той е режисирал 21 игрални филма, включително "Завръщане", "Ела, завържи ме!" и "Високи токчета". Алмодовар представя първия си филм във Венеция през 1983 г., но това е второто му участие на фестивала от 1989 година насам с „Жени на ръба на нервна криза“, който предизвика спор, когато председателят на журито предположи, че не е достатъчно сериозен. "30 години по-късно аз съм награден със Златен лъв... Това е акт на поетична справедливост", каза Алмодовар по време на пресконференция преди връчването на наградата.

Филмът, който представя преплетените истории на четири жени, които са загубили ума си, се получи международно признание със своите цветни костюми и визуален блясък. 69-годишният режисьор заяви, че Испания "се е събудила от диктатура, продължила 40 години" и че най-важната част от артистичното движение след диктатурата на Франко е да се наслаждава на свободата. Италианските медии го нарекоха "ранения лъв", след като получи наградата си, която идва в допълнение към два „Оскара“, които той взе за мелодрамите "Всичко за майка ми" и "Говори с нея". Режисьорът нарече себе си "продукт на испанската демокрация". /БГНЕС