Печалбата на BP се утрои до 9,3 млрд. долара заради растящите цени на енергията

Британският петролен гигант BP отбеляза печалба за второто тримесечие, благодарение на покачващите се цени на енергията, след голяма загуба, свързана с излизането му от Русия след нахлуването на Москва в Украйна.

Нетната печалба достигна 9,3 млрд. долара за последните три месеца, което е трикратно увеличение спрямо същия период на миналата година, се казва в отчета за резултатите на компанията.

Тя контрастира рязко със загубата от 20,4 млрд. долара след данъчно облагане през първото тримесечие, когато компанията направи огромни отписвания след решението си да напусне Русия.

ВР е последната голяма енергийна компания, която обяви високи печалби за второто тримесечие, след рязкото увеличаване на цените на петрола и газа.

Цените се повишиха и след като държавите отмениха ковид-ограниченията, което стимулира глобалното търсене на енергия.

Миналата седмица британският конкурент Shell разкри петкратен скок на нетната печалба до 18 млрд. долара, докато френската TotalEnergies събра близо 6 млрд. долара.

Американските големи компании ExxonMobil и Chevron миналата седмица отбелязаха рекордни печалби за същия период.

По отношение на прогнозата за третото тримесечие BP прогнозира, че цените на петрола "ще останат високи... заради продължаващите смущения в доставките от Русия, намалените нива на свободния капацитет и при запаси, които за последните пет години са значително под средното ниво".

Тя предупреди, че цените на газа също ще останат "високи и нестабилни", тъй като Русия ограничи европейските доставки в отговор на западните санкции.

Перспективите за газа са "силно зависими от потоците по руските газопроводи или от други прекъсвания на доставките", добави ВР.

Цената на акциите на групата скочи с около 4% по време на търговията в Лондон, тъй като инвеститорите приветстваха новината за увеличаване на дивидентите и обратно изкупуване на акции за сумата от 3,5 млрд. долара.

Приходите скочиха с 86% до почти 68 млрд. долара спрямо година по-рано.

Жалби заради неочаквани данъци

В същото време BP отчита нетна загуба в размер на 11,1 млрд. долара за първата половина на 2022 г.

Това беше предизвикано от колосални разходи за първото тримесечие в размер на 24,4 млрд. долара, свързани с решението да се откаже от 19,75-процентния си дял в руската енергийна група Роснефт, както и от други свои дейности в страната.

Това унищожи цялостния ефект от високите цени на енергията през първото полугодие.

Цените на природния газ, които скочиха през март, след като Русия започна инвазията си в съседна Украйна, се повишиха миналата седмица, след като Москва ограничи изключително важните доставки за Европа.

Пазарът остава на най-високото си ниво от март насам, след като в събота държавната компания "Газпром" спря доставките на газ за Латвия.

Във Великобритания през май правителството предложи временен извънреден данък за BP и нейните британски конкуренти, включително Shell, за да облекчи кризата с разходите за живот.

Постъпленията ще помогнат за финансирането на пакет от помощи на стойност няколко милиарда паунда за потребителите, засегнати от нарастващите сметки за електричество и газ.

През юни годишната инфлация в Обединеното кралство достигна нов 40-годишен връх от 9,4%.

Растящите печалби на Chevron и ExxonMobil също така предизвикаха призиви за въвеждане на данък върху извънредните печалби в сектора в САЩ, където инфлацията е най-висока от четири десетилетия насам.

Подобен призив отправиха и левите политици във Франция, след като TotalEnergies публикува печалбата си за второто тримесечие, но правителството на президента Еманюел Макрон се противопостави на подобен ход.

Британски активисти атакуваха днес BP заради последните ѝ резултати.

"Докато домакинствата изпадат в бедност, което се отразява на цялата икономика, компаниите за изкопаеми горива се смеят", заяви Дъг Пар, главен учен в групата за зелени кампании "Грийнпийс" - Великобритания. /БГНЕС, АФП

Лондон / Великобритания