Павел Павлов: Съдбата на Студио „Орфей“ зависи от едни 30 декара имот

„Аудиовидео Орфей“ в момента е осъдени души. Има реална опасност това дружество да спре да съществува поради една единствена причина - 30-те декара, които са поверени от държава, за да се създава култура и изкуство, да бъдат загубени.


Това заяви Павел Павлов, изпълнителен директор на „Аудиовидео Орфей“ ЕАД, предаде репортер на БГНЕС.

Т.нар. Студио „Орфей“ е създадено преди 30 години и е 100% държавна собственост, никога не е получавало субсидия, уточни Павлов. И към този момент е единственото такова по рода си, чрез което Министерство на културата може да провежда политики в областта на киното, единственото дружество, което има опита в дигитализация и реставрация на некултурно материално наследство. Няма друга такава организация с подобен опит. Освен това в студио „Орфей“ много студенти от кино специалностите се обучават и практикуват там.

„Не съм юрист, а артист, емоционално приемам всичко. Държа на всяко нещо, което правя и го правя на 1000%. За мен държавата не ми е мащеха. Затова проблемът в тези 30 декара, които ще бъдат, не дай си Боже, загубени, означава край на едно дружество и бастионът на българското кино ще престане да съществува”, добави Павлов.

Изпълнителният директор каза, че вярва в безпристрастността на съда. Павлов обясни, че проблемът възниква по времето на социализма преди около 30 години като по това време държавата дава 30 декара на студиата, за да развива култура. Той напомни, че тогава дружеството е било държавно, докато сега е частно и обяви, че делото за тези 30 декара ще продължи на 11 декември на втора инстанция.


„Проблемът е в това, че във времето, когато всичко е държавно, държавата не е била особено прецизна в документирането на прехвърлянето на собственост между държавните предприятия. Това в момента създава спорове за буквите – дали даден акт е последен, дали описването на собствеността е правилно и т.н. Съдът е поставен в положение да решава делото въз основа на буквите без да може да разбере, че за хората, които се занимават с кино в България от десетилетия няма спор кой е стопанисвал имотите над 30 години, на кого са били поверени и за какво са използвани”, коментира Павлов.


„Това не е просто имот, който ще бъде загубен. Това е средище на култура и изкуство, което трябва да бъде запазено”, категоричен е директорът на студио „Орфей“.

"Аудиовидео Орфей" трябва да бъде културен център – такъв, какъвто режисьорът Въло Радев го е създал”, смята Павел Павлов.

Според него колкото повече филми се правят, толкова по-голям е шансът 5 от тях, например, да бъдат на много високо ниво. "Истината е, че киното е живот и те кара да мечтаеш", посочи той.


"Аудиовидео Орфей" се съди с дъщерна фирма на Холдинга на „Света София“. Делото е от около 15 години с променлив успех”, припомни Павлов и изрази надежда съдът да вземе решение това да бъде запазено. Той каза, че е направил днешната пресконференция, за да заяви ясно: "Има ново ръководство, което иска да гради и развива българското кино и култура”.

От своя страна Христо Мутафчиев, председател на Съюза на артистите в България, припомни, че навремето, когато са се снимали стотиците български игрални филми са били създадени условия за това.

„Навремето, когато са се снимали тези много игрални филми, са се създавали условията за това. Навремето са се създавали неща с тенденцията те да продължат да съществуват и да се развиват, а ние в момента разграждаме един двор”, каза той.

Според него вината е в управляващите, защото не създават стратегия за развитие на всеки сектор.

„Тук съм да защитя тази земя на „Аудиовидео Орфей“, защото това е най-прекият контакт на българските артисти с големите кинаджии. В момента, в който това дружество се обезкости, то вече няма да има смисъл да съществува”, поясни той.

Актьорът Стоян Цветков категорично заяви, че застава зад каузата за запазване на „Аудиовидео Орфей“.

„Откакто сме там заварихме базата в окаяно състояния и това се дължи на предишното ръководство”, каза той. Цветков коментира, че тези декари се намират в квартал “Изгрев”, където средната стойност на квадратен метър е 2300-2500 евро. По думите му ако се застроят жилищни блокове на територията, например в рамките на 28 декара, ще има някой, който ще спечели много пари.

„Някой иска да стане милиардер”, заключи той. /БГНЕС