Павел Колев: Предстои оздравяване на клуба

Изпълнителният директор на Левски обяви, че ще има свиване на бюджета за заплати и трансфери в клуба.

"От тук нататък предстои оздравяване на клуба. Бюджетът за заплати ще бъде намален, трансфери ще се правят само в крайни случаи и в същото време целта е Левски да се бори за първото място в България и за успешно представяне в евротурнирите", обяви изпълнителният директор на Левски Павел Колев след Общото събрание на акционерите на клуба, на което бе избран нов мажоритарен собственик, предаде репортер на БГНЕС.

Новият собственик на Левски се казва Георги Попов и вече държи 86.6 процента от акциите на клуба. Попов е близък на Васил Божков и вицепрезидент на Нове Холдинг. Той става и председател на Надзорния съвет, където влизат още Александър Тумпаров и Михаил Тодоров. Председателят на Управителния съвет Павел Колев изтъкна, че клубът вече ще има съвсем различна политика на управление.

"Стратегия има, разбира се, но конкретни срокове е много трудно да се посочат в момента. Една от основните причини е, че част от тези задължения за натрупани назад във времето и тепърва предстоят разговори за уточняване на начините, по които ще бъдат изплатени, дали ще бъдат изплатени накуп или разсрочени. Най-спешно беше да се осигури лиценза за евротурнирите и то стана факт още преди това Общо събрание. Това е свършено. От тук нататък няколко неща има да се правят - чисто стратегически за нас е важно на първо място да изчистим репутацията на клуба, защото знаете, че през годините Левски се беше превърнал, за съжаление, в синоним на некоректен партньор. Това време свърши. Ние ще поемаме само ангажименти, които сме сигурни, че можем да изпълним. Това ще важи и за трансферната политика", коментира Колев.

На днешното Общо събрание бе решено предишното ръководство да не бъде освободено от отговорност. В досегашния състав на Надзорния съвет влизаха собственикът Спас Русев, неговият син Евгени Русев и легендата на "сините" Кирил Ивков. "Неосвобождаването от отговорност на предишното ръководство е един символичен акт и е ясен знак, че има още доста процедури и неща за изясняване, след което ще се реши как ще се действа. Спас Русев не е отписал 15 или 16 милиона от дълговете на клуба. Аз не знам как това се прави, то никога не се е случвало и не е факт. Защо не се е случило не е въпрос към нас. От тук нататък предстои оздравяване на клуба. Бюджетът за заплати ще бъде намален, трансфери ще се правят само в крайни случаи и в същото време целта е Левски да се бори за първото място в България и за успешно представяне в евротурнирите", обясни Колев.

"Футболистите вече са спокойни, защото си взимат възнагражденията навреме", каза още директорът на "сините".

"Запознали сме се със задълженията на клуба, но не в абсолютни детайли. Тепърва предстои одитиране. Няма да бъде спестено нищо на никого. Ако трябва да се търси отговорност, ще се търси отговорност", обяви членът на новия Надзорен съвет на Левски Александър Тумпаров.

Александър Тумпаров, Георги Попов и Михаил Тодоров съставят новия Надзорен съвет на Левски.

"Честит нов Надзорен съвет. Нашите визии ще се избистрят след време. Първо трябва да видим кои са належащите нужди, говорим за финансово оздравяване. Футболистите трябва да са спокойни и да играят, феновете да ходят на мач. Належащата задача ще е да се осигурят средства за съществуването на клуба, след това да се постъпи към едно ревизиране и одитиране на предишните ръководства. След това ще мислим за средносрочни и дългосрочни планове за клуба. Запознали сме се със задълженията на клуба, но не в абсолютни детайли. Тепърва предстои одитиране. Няма да бъде спестено нищо на никого. Ако трябва да се търси отговорност, ще се търси отговорност, затова тези ръководни органи не бяха освободени от отговорност. Дано не се стигне дотам, дано няма нужда да се предприемат такива действия", коментира Тумпаров след края на Общото събрание.

Михаил Тодоров заяви, че ще се търсят начини клубът да се освободи от задълженията към предишните собственици. "Да, клубът дължи пари на бивши собственици, не мога да конкретизирам какви са тези суми. Може би на по-късен етап ще бъдат ясни точните суми и ще бъдат търсени решения, за да се премахнат тези тежести. На всички е ясно, че новият собственик на клуба е Георги Попов, който е и вицепрезидент на Нове Холдинг, която вече обяви, че ще подкрепя Левски. Той ще е представител на г-н Божков и собственик на Левски. 86.6 процента от акциите на клуба са собственост на Георги Попов, 10 процента са собственост на Тръст Синя България, а останалите - на дребни акционери", каза той след Общото събрание. /БГНЕС