Павел Колев: Първата ни задача е Левски да го има

Ръководството, треньорският щаб и футболистите на Левски поднесоха венци на паметника на Апостола на свободата.

"Нашите задачи са съвсем други. На първо място трябва да го има Левски като футболен клуб, след това ще мислим за конкуренция. На мен ми се иска този момент да дойде колкото се може по-бързо, но има обективни обстоятелства, които няма как да прескочим", заяви изпълнителният директор на Левски Павел Колев на въпрос кога "сините" ще могат да се конкурират с тима на Лудогорец, предаде репортер на БГНЕС.

Днес ръководството, треньорският щаб и футболистите на тима поднесоха венци на паметника на Апостола на свободата Васил Левски, както към тях се присъединиха треньорът на баскетболния клуб Тити Папазов и част от неговите възпитаници. "Това е една колкото значима, толкова и тъжна дата в историята на България. За футболен клуб Левски това е една по-специална дата, по простата причина, че отбелязваме нашия патрон. Аз в такива моменти винаги се сещам не само за съдбата на Васил Левски за всичко, което той е извършил за България, а и за съдбата на неговия брат и обикновено в тоя ден си препрочитам това, което се е случило с него, защото това според мен е доста показателно за начин, по който ние българите разсъждаваме. Не мисля, че нещата са се променили много оттогава и е добре да си припомняме и тия моменти, защото е хубаво да си даваме сметка, както за положителните ни страни, така и за недостатъците и да работим върху тяхното отстраняване", каза Колев пред медиите.

Нападателите на "сините" Валери Божинов и Станислав Костов.

Новият директор на клуба разкри, че ситуацията около клуба се успокоила след бурните последни седмици. "Аз се надявам да се успокоят и спортно-технически. Ясно е, че имаме проблеми. Що се отнася до това, за което аз отговарям - да, нещата са по-добре. Няма забавени заплати, футболистите са получили всичко, което трябва да получат, и работим по изчистването на задълженията и преструктурирането на Левски с оглед на това от новия сезон да заработи една администрация с пълен капацитет, така че да подпомогне изцяло не само първия отбор, а и Академията".

Колев разкри, че съвсем скоро клубът ще стигне до договорка с тримата футболисти, с които иска да се раздели - Фелипе Нашименто, Мартин Полачек и Божидар Митрев. "Очаквам днес да приключим разговорите с един румънски клуб, където Нашименто ще играе до края на сезона под наем. С Божидар Митрев си стиснахме ръцете днес, разделихме се по взаимно съгласие. В никакъв случай не ни е извивал ръцете, даже предвид договора, който Божката имаше, разговорите бяха коректни, аз още първия ден, в който се върнах от Кипър, се срещнах с него, ние се познаваме от дълги години. Не е имало никакво извиване на ръце, напротив, аз трябва да му благодаря, че беше коректен към Левски, въпреки обстоятелствата, при които се наложи да водим този разговор, на мен ми се искаше, а вероятно и на него, да бъдат много по-различни. За съжаление не са. Истината е, че Митрев направи жест към Левски. И от тримата футболисти имаше изключително коректно поведение. С Полачек до края седмицата всичко ще приключи, когато има нещо официално, ще разберете".

"Възможно е да привлечем нови играчи до края на трансферния прозорец, но още не мога да кажа нищо по-конкретно, защото водим разговори, доста е сложна ситуацията от гледна точка на това, че повечето трансферни пазари затвориха. Левски не е склонен в момента чисто стратегически да инвестира много средства във футболист, който не е проучен внимателно от всичките му страни, не само спортно-техническите. Това е нещо, което е правено през годините тук и резултата го виждаме. Затова ще направим трансфер, само ако сме абсолютно сигурни, че футболистът ще ни помогне", допълни босът на "сините".

Той увери, че клубът ще изчисти нужните задължения до края на месеца, когато е срокът от УЕФА за получаване на лиценз. "Разбира се, аз се надявам да стане даже преди 28 февруари, въпреки че реално ние имаме време и в началото на март. Водил съм вече разговори в тази посока. Не е толкова стриктна датата, по-скоро е важно ние да покажем добра воля и плащания. Това, което мога да ви кажа със сигурност, че до този момент вече сме изчистили абсолютно всички задължения, остана само да се справим с най-голямото, което влиза в лиценза и мониторинга на УЕФА".

Колев потвърди, че е водил преговори с бившия футболист на ЦСКА Станислав Манолев, но българският национал е предпочел офертата на Лудогорец. "Със Станислав Манолев се познаваме много добре. Работил съм с него в националния отбор дълги години. Истината е, че говорихме това не е тайна, самият той го призна и ние не сме го криели. Как хронологично е протекло всичко между него и всички останали кандидати, не мога да кажа. Аз с него се бях разбрал какви са условията на Левски, той изрази неудовлетворение от някои от тях, аз бях категоричен, че няма да ги променим, по редица причини, главно защото идеята е Левски да работи в перспектива няколко години напред, а не всичко, което взимаме да е на пожар и кръпка. Очевидно Лудогорец са му предложили по-добри условия, това не е някаква драма. Така или иначе, ние запазваме добри отношения".

Директорът на Левски призна, че за момента "сините" няма как да се конкурират с Лудогорец. "Нашите задачи са съвсем други. На първо място трябва да го има Левски като футболен клуб, след това ще мислим за конкуренция. На мен ми се иска този момент да дойде колкото се може по-бързо, но има обективни обстоятелства, които няма как да прескочим. Ако искаме да полетим, преди да сме се научили да ходим, няма как да стане". /БГНЕС