Патриарх Неофит благослови новия премиер

Негово Светейшество Българският патриарх Неофит прие днес на официална среща министър-председателя Николай Денков. Приемът се състоя в сградата на Софийска св. митрополия.


В началото на срещата премиерът Денков изказа доброто отношение на правителството към мисията и делото на Българската православна църква както в миналото, така и в настоящето. Той благодари и за това, че Църквата се включи в подпомагането на бежанците от Украйна, бягащи от войната, с организирането на благотворителни кампании и подслон.

От страна на Българската църква Негово Високопреосвещенство митрополит Антоний благодари на държавата за оказаната подкрепа и помощ в закупуването на храм за сънародниците ни в Щутгарт, Германия.

По време на приема бяха споделени различни инициативи и дейности, които организира Българската църква и в частност Софийска св. митрополия, както и бе поставен въпросът за междурелигиозния диалог, в който БПЦ играе важна роля на обединител. Страната ни бе изтъкната като пример за любовта и толерантността между вероизповеданията не само на Балканския полуостров, но и в Европа.

Темата за религиозното образование и въвеждането на предмета „Религия” като задължителноизбираем също бе обсъдена. Духовниците споделиха на министър-председателя, че в последните няколко години Св. Синод издаде учебници за предмета „Религия-Православие”, с които да се преподава в училищата. Изтъкната бе и огромната полза не само за църквата, но и за държавата във въвеждането на предмета, чрез който децата да бъдат учени на нравственост, доброта и вяра.

Срещата завърши с надежда всички добри и ползотворни инициативи да бъдат припознати и съвместно между Църквата и държавата да бъдат реализирани успешно.

В срещата участваха още Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний, Техни Преосвещенства Мелнишкият епископ Герасим, главен секретар на Св. Синод, Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, г-н Теодор Атанасов, началник Кабинет на Българския патриарх, г-н Емил Велинов, началник отдел „Протокол” при Св. Синод и г-н Ангел Младенов, секретар на Софийска митрополия, г-н Иван Модев, началник на кабинета на министър-председателя, г-жа Екатерина Попова, съветник и г-жа Жасмина Донкова, държавен експерт Дирекция „Вероизповедания”./БГНЕС