Първо заседание на Смесената комисия след година прекъсване

След почти една година Смесената българо-македонска комисия по историческите въпроси се събира на заседание в Скопие, което ще продължи два дни, предаде репортер на БГНЕС.

Комисията спря да работи през ноември миналата година по искане на македонската страната заради изборите, които се проведоха едва през юли 2020 г.

Една година македонската страна отказва да подпише протокола от последната среща. Смесената комисия има важно значение за двустранните отношения, според Договора за приятелство и добросъседство, който беше подписан от премиерите Бойко Борисов и Зоран Заев през август 2017 г.

Миналата седмица при визитата на Буяр Османи у нас властите в София настояха да се намери бързо разрешаване на спорните въпроси преди важната за СР Македония среща от Берлинския процес на 10 ноември в София, когато тя трябва да получи покана за провеждане на първата междуправителствена конференция. Това ще бъде стартът на преговорите на Македония за членство в Европейския съюз.

Благодарение на България Македония след почти 15 години застой получи възможност за започване процес на присъединяване към евроатлантическите институции. /БГНЕС