Партиите не стигнаха до общи решения, освен че ще изслушат финансовия министър още в петък

Приключи разговорът между ръководството и представителите на БСП с ГЕРБ, ДПС и „Продължаваме промяната” за бюджет 2023 г. и въпросите, свързани с икономически и социални политики, предаде репортер на БГНЕС.

Разговорите се проведоха в сградата на парламента, а инициаторът – Корнелия Нинова ги определи като конструктивни и неполитически.

Първи от срещата си тръгнаха от ДПС. Йордан Цонев заяви пред журналисти, че идеята им е била за разбирателство, както и че приоритетът на ДПС е да има диалог с всички парламентарни групи, дори да няма резултат, и именно затова са присъствали.

„Но нямаме общо решение, никакво“, каза той.

На снимката: Йордан Цонев, ДПС

„По отношение на бюджета нашето политическо становище е категорично — мнозинство трябва да прави и приема бюджета, за да поеме отговорността в този труден момент“, каза Цонев и подчерта, че на днешната срещата никой не е говорил за мнозинство, а, ако все пак се стигне до такова, как да се направи бюджетът.

Той уточни, че всички са на мнение, че трябва да продължат компенсациите и за бизнеса, и за населението, но въпросът е как това ще се случи, по какъв начин, в какъв размер и откъде ще се финансира. Цонев обаче не е оптимист, че мнозинството, на което се надява, ще се осъществи.

Калина Константинова от ПП заяви пред медиите, че за всички участници на срещата е било ясно, че това не са били преговори за управленско мнозинство.

„Това, което обсъждахме, са основни приоритетни мерки, голяма част от тях са за подкрепа на бизнеса, на хората, и най-важните законопроекти, които трябва да бъдат приети в следващите кратки месеци и предвид факта, че те са условия за получаването на финансирането по Плана за възстановяване и устойчивост”, каза тя.

По думите на Константинова приоритетни са именно тези законопроекти, свързани с Плаза за възстановяване и устойчивост (ПВУ).

„Другото нещо, за което се съгласихме бързо, предвид, че бюджетът е от първа спешност, ще изискаме изслушване на министъра на финансите, за да видим изпълнението на бюджет, прогнозите, които са заложени вътре, макроикономическата рамка и да можем да се подготвим изключително бързо за преговорите и да работим по приемането на бюджета“, сподели тя и добави, че не е говорено за конкретна дата. Константинова обясни, че е запозната с проектобюджета само в общи щрихи, а не в детайл.

На снимката: Калина Константинова, ПП

На въпрос, свързан с кандидатурата на Никола Минчев за председател на НС, Константинова отговори, че той е изключително добре възприет и от хората, и от всички парламентарни групи, както и че има шанс парламентарните групи, които го свалиха от поста да поправят своята грешка сега.

„Общото мнение на четирите парламентарни групи е, че предстоящата зима и следващата година ще бъдат много по-тежки, отколкото тази година“, каза Кирил Ананиев от ГЕРБ и подчерта, че такова тежко финансово положение, в което се намира държавата, не е имало от 1997 г.

„Не постигнахме съгласие по всички мерки, които предложиха отделните парламентарни групи, тъй като се формираха разходи и дефицити, които ще утежнят страшно много бюджета за следващата година и тук възниква въпросът за размера на дефицита и неговото финансиране“, допълни той и обясни, че в програмата на ГЕРБ също се предвижда да се продължат да се плащат компенсациите на бизнеса.

„Но нашето предложение, което се възприе от всички ПГ, е да извикаме в петък финансовия министър, който да обясни на парламента какво е финансовото състояние в момента, как ще приключи бюджетът за тази година и евентуално какви са вижданията на служебния кабинет за следващата година“, посочи Ананиев.

На снимката: Кирил Ананиев, ГЕРБ

От своя страна Делян Добрев от ГЕРБ също коментира срещата. Той обясни, че втората тема, по която са се срещнали с партиите, е свързана с компенсациите, предложени от ГЕРБ още през лятото за таван на цената на тока от 250 лв. ще продължат и през цялата 2023 г.

„Третото, по което се обединихме, е, че тази зима и следващата ще бъдат най-трудните от 1997 г. досега“, каза Добрев и уточни, че последните данни на БНБ показват, че очакваният икономически растеж за цялата 2023 г. е 0,1%. „Това буквално означава, че ние следващата година ще сме в рецесия.

„Международните финансови пазари не ни дават дълг, а бюджетът за догодина, поне от това, което знаем, е разчетен на 6,8% дефицит“, заяви той и добави, че лихвите са по 4 – 5% и през следващата година ще вървят нагоре. „В тази ситуация партиите, които си играят с това „с този искам“, „с този не искам“, се държат като в детската градина, буквално. В тази тежка ситуация не можем да се държим инфантилно, и НС, и всички партии трябва да поемат своята отговорност, защото в противен случай на едни следващи избори ще отговарят пред избирателите си“, категоричен беше Добрев.

„Правителство няма, бюджет няма, двете леви партии горе на срещата искаха харчене“, каза в заключение той, като уточни, че кандидатът на ГЕРБ за председател на НС е Росен Желязков и от коалицията не биха подкрепили друг, тъй като практиката е най-голямата политическа формация да излъчи такъв, както и че качествата на Желязков са по-високи от тези на Минчев.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова обясни, че всяка една от групите е представила своите приоритети. Тя също заяви, че БСП, ГЕРБ, ДПС и ПП са постигнали консенсус по въпроса служебният министър на финансите да бъде изслушан в парламента.

„Всички оценяваме, че е тежка ситуацията и че трябва да се вземат мерки, най-малкото да се продължат досегашните за подкрепа на домакинствата и на бизнеса. Но ние предложихме и своите мерки за надграждане“, каза лидерът на левицата. По думите на Нинова най-важно за БСП е да бъде осигурена подкрепа за зимата на семействата и компенсация за цените. „Останахме отворени за следваща подобна среща след като изслушаме служебния министър на финансите и след като получим по-конкретна информация. Но като цяло оценяваме срещата като ползотворна, конструктивна, експертна и не е политическа за съставяне на мнозинство в парламента за правителство“, подчерта Нинова. Тя обясни, че БСП е получила подкрепа за увеличаването на минималната работна заплата, продължаването на досегашната подкрепа за домакинствата и бизнеса, също според нея среща подкрепа от всички, както и понятието за енергийна бедност и да се работи по две тарифи. „Мисля, че по още една тема като че ли имаше разбиране – да се компенсира подкрепата на бизнеса с изземване на свръхпечалбите на енергийните дружества, но към държавните, както беше досега, да се добавят и частните енергийни дружества, за да има с какви средства да бъдат покрити тези разходи за компенсации на икономиката“, сподели Нинова и допълни, че по отношение на тавана на цените левицата не е срещнала подкрепа.

На снимката: Корнелия Нинова, БСП

Нинова съобщи, че утре ще стане ясно и кой ще предложи БСП за председател на 48-ото НС. „И ние ще издигнем номинация за председател на парламента. Днес ще реши групата и ще ви информираме“, обърна се тя към медиите и не пожела да коментира дали това ще бъде Кристиан Вигенин.

За пореден път Нинова каза, че БСП няма подкрепи изпращането на военна помощ на Украйна, дори и това да означава, че „Демократична България“ няма да си сътрудничи с левицата. „Продължаваме да смятаме, че това е намеса на България във войната, което не искаме да допускаме“, заключи тя. /БГНЕС