Партията на Бабиш изгуби изборите в Чехия

На проведените на 8 и 9 октомври парламентарни избори в Чехия победител е опозиционният алианс „Заедно“, в който влизат Гражданската демократична партия, християндемократите и партията „Традиция, отговорност, просперитет 09“, сочат окончателните резултати след преброяването на 100% от бюлетините.

Според публикуваните данни, алиансът „Заедно“ печели 27,79% от избирателите. Оглавяваното от министър-председателя Андрей Бабиш „Действие на недоволните граждани“ (ANO) печели второто място с 27,12% от гласовете.

На трето място чешките избиратели поставиха лявоцентристката опозиционна коалиция на Пиратската партия и центристкото движение „Кметове и независими“, които спечелиха 15,62% от гласовете.

За първи път в историята на страната в парламента на Чехия не влиза комунистическата партия, за която са гласували едва 3,6% от избирателите и, съответно, не успя да преодолее необходимата 5-процентна бариера.

Разпределение на местата в Камарата на народните представители

В съответствие с изборните резултати, консервативна коалиция „Заедно” получава 72 места, ANO на Бабиш -71, Пирати и кметове -37 места, а евроскептиците от „Свобода и пряка демокрация“ (СПД) – 20.

Андрей Бабиш призна поражението си на изборите и поздрави своите опоненти, като подчерта, че въпреки това неговото движение остава най-силната партия, която не е спечелила заради Прага. „Прага не понася Бабиш“, подчерта той.

Избирателната активност в Чехия беше 65,43 %, а изборите се проведоха на фона на скандала около разкритията на „Досиетата Пандора“, от които изплува името на премиера Андрей Бабиш. Той е обвинен, че е инвестирал над 20 милиона долара в офшорни компании, за да купи 16 имота във Франция. В интервю за чешка телевизия Бабиш призна, но заяви, че това се е случило преди да влезе в политиката.

Часове преди обявяването на окончателните резултати ANO водеше убедително с 31%, но в късните часове, след преброяването на гласовете от големите градове, настъпи обрат и начело излезе съюзът „Заедно“. /БГНЕС и Дойче Веле