Парламентът заседава извънредно, изслушват Борисов на фона на масови протести

Парламентът се събира на извънредно заседание днес, на което ще бъде изслушан премиерът Бойко Борисов. Пред сградата на Народното събрание ще има протести, предаде репортер на БГНЕС.

Подписката с искане за извънредното свикване на излезлите във ваканция депутати беше внесена миналата седмица от БСП. При внасянето на подписката, лидерът на БСП Корнелия Нинова поиска по време на заседанието да бъде изслушан премиерът Борисов. Също така ще бъде изслушан и министърът на вътрешните работи Христо Терзийски за агресията срещу журналисти, протестиращи и участници в Националната конференция на ГЕРБ. По време на заседанието се очаква и приемане на решение от Народното събрание, с което министър-председателят да бъде задължен да внесе в парламента актуализация на бюджета във връзка със социално-икономическите мерки за преодоляване на последиците от кризата с COVID-19.

МлаДа България и Национален младежки клуб към ДСБ ще посрещнат сутринта премиера Борисов с акция, в която го призовават да не се крие от младите хора на България.

“Разбираме, че ГЕРБ се готвят да не осигурят кворум за изслушване на Борисов. Страхливо ще избягат. Ние призоваваме Борисов да не се крие. Бойко, не се крий! Ще бъдем там и ще те чакаме. Защото дължиш извинение на младите протестиращи, които МВР преби и още не знаем какво е предприето, на младите, пред които имаш наглостта да твърдиш, че ти „даваш“ пари да се образоват и после да протестират, на младите, които издигат плакати, че „искат да искат да се върнат в България“, а ти имаш безочието да твърдиш, че можеш единствен да управляваш страната следвайки своето верую „аз съм прост и вие сте прости“, се казва в поканата за събитието, разпространявана във Facebook.

"Не допусках, че г-н Борисов ще подаде оставка. Виждам амбицията им да изкарат мандата си докрай. Ние се готвим за предсрочни избори. Позицията ни е непроменена - искаме оставката на кабинета и предсрочни избори", заяви преди дни лидерът на БСП Корнелия Нинова.

По думите ѝ това правителство е делегитимирано и единственият изход от ситуацията са предсрочни избори.

Мнението на социалистите е, че управляващите много закъсняват с мерките срещу икономическата криза, предизвикана от пандемията от COVID-19. "Няма никаква стратегия на правителството и мнозинството - потушават напрежението на парче, когато някой бранш се надигне. Това наесен ще се усети много. Оставайки на власт, задълбочават кризата", заяви Корнелия Нинова и коментира, че ако аргументът им за оставане на власт е, за да дадат решения на кризата, то нека да дават тези решения, което не се случва.

Борисов пък каза, че до няколко дни ще каже какви решения е взел и на заседанието на Министерски съвет съобщи, че са взели решения в подкрепа на българските ученици, студенти, на младите семейства и работещите хора.

Поехме и изпълняваме ангажимента си за обновяване и модернизиране на кабинетите по математика и природни науки в 160 училища в България. За да се учат нашите деца в модерни класни стаи и във възможно най-добрите условия, с колегите ми от Министерския съвет днес отпуснахме по бюджетите на общините 16 586 976 лева, съобщава още премиерът.

До 100 милиона лева ще бъдат отпуснати за подобряване на материалната база в студентските общежития и за стипендии.

С нови 42 високопроходими линейки с животоспасяващо оборудване ще бъде подсилена системата на Спешната помощ. С 2,4 милиона лева се осигурява свръхмодерна мултифункционална апаратура за травматологията на "Пирогов", която ще облекчи работата на лекарите и ще им даде възможност за по-бърза и още по-качествена диагностика. Подкрепа от 2 милиона лева получава и "Майчин дом" за роботизираната система "Да Винчи" за безкръвни хирургични интервенции.

МС отпуска и 8,66 милиона лева за подсилване на инфекциозните звена във военните болници в София и Сливен, както и за закупване на важна медицинска апаратура, изброи още Борисов. /БГНЕС