Парламентът заседава извънредно заради полицейското насилие

46 Народно събрание ще заседава извънредно днес заради шокиращите кадри, показващи брутално полицейско насилие към протестиращи през лятото на миналата година. Депутатите ще поискат и доклад от главния прокурор за резултатите на разследващите, предаде репортер на БГНЕС.

В пленарна зала ще бъде изслушан министърът на вътрешните работи Бойко Рашков за предприетите действия за установяване на лицата, превишили правомощията си, наложените наказания и взетите мерки за недопускане на подобни прояви.

Според главния прокурор обаче неговото изслушване от парламента е нарушение на разделението на властите и накърнява независимостта на съдебната власт.

„Българският парламент, като еманация на волята на народа и гарант за върховенството на закона, не може да остане настрана от показаното във видеоматериалите”, заяви председателят на парламента Иван Митева в изявлението си, с което съобщи, че свиква извънредно депутатите.

Този акт беше приветстван и от президента Румен Радев след заседанието на КСНС в понеделник. Държавният глава настоя да се установи цялата верига на отговорност от извършителите, от насилниците, до администраторите и политиците, разпоредили или допуснали насилието. /БГНЕС