Парламентът заседава извънредно по бюджетите на НЗОК и ДОО

Парламентът ще заседава извънредно във вторник, 7 септември. Депутатите ще разгледат на второ четене актуализацията на бюджета на Държавното обществено осигуряване и на Националната здравноосигурителна каса, предаде репортер на БГНЕС.

Според приетите от бюджетната комисия промени в актуализацията на бюджета на ДОО от 1 октомври минималната пенсия ще стане 370 лева, а коефициентът за стаж ще се увеличи до 1.35 процента.

Промените в актуализацията на бюджета на НЗОК за тази година също бяха приети от Комисия по бюджет на 3 септември и сега предстои окончателното им гласуване в пленарна зала. Според тях с 338 милиона лева се увеличават парите за здраве.

Една от водещите теми бе методиката за заплащането на допълнителните средства за работещите на първа линия. "Методиката е подписана от БЛС и от Надзорния съвет на НЗОК. Там са разписани следните условия: Ако работите пълен работен месец на пълно работно време получавате 1000 лв.; Ако работите половин месец, получавате по-ниската сума. Това е за лекарите в болничната помощ", обясни тогава управителят на НЗОК проф. Петко Салчев. /БГНЕС