Парламентът развързва казуса с мандата на ИТН

На пленарното заседание днес депутатите ще търсят решение на правния казус, който възниква около връчения на „Има такъв народ“ проучвателен мандат за съставяне на правителство, предаде репортер на БГНЕС.

Първата политическа сила, ръководена от популярния телевизионен водещ Слави Трифонов, върна изпълнен мандата на държавния глава Румен Радев, предлагайки Пламен Николов за кандидат-премиер и персонален състав на Министерския съвет. Ден преди гласуването в пленарната зала обаче, след като стана окончателно ясно, че останалите протестни формации няма да дадат подкрепата си, от „Има такъв народ“ се отказаха да придвижват проектокабинета си до гласуване в пленарна зала, а с писмо до президента и председателя на парламента Николов се отказа от процедурата, формални позовавайки се на лични мотиви.

Юристи и специалисти по конституционно право алармираха, че подобен отказ е невъзможен, а председателят на Народното събрание Ива Митева заяви, че до гласуване в пленарна зала изобщо няма да се стигне, тъй като кандидат няма, което прави обсъждането безпредметно. Въпреки това правният прецедент беше налице, а на последвали две заседания на председателски съвет, в присъствието на експерти от президентството, бе решено все пак гласуване да има, което да завърши със стабилен акт на законодателния орган.

Кандидатурата на Пламен Николов за премиер обаче няма да се гледа по същество, както и предложения от него състав на кабинета, а депутатите ще дебатират и обсъждат единствено волеизявлението му да се оттегли в последния момент. Съществува и хипотеза, при която то може да бъде отхвърлено, но такива заявки нямаше сред парламентарните групи.

Всичко това трябва да отпуши процедурата, за да може президентът Радев да връчи втория, както и третия мандат, за който вече отделни партии направиха заявки, че ще се опитат да реализират. /БГНЕС