Парламентът отне Бюрото за защита от главния

Бюрото по защита на свидетелите, осъществяващо личната охрана на главния прокурор, минава под управлението на Министерството на правосъдието. Това решеха окончателно депутатите в последния работен ден на парламента, предаде репортер на БГНЕС.

Това е единствената законова промяна, извън актуализацията на трите бюджета на страната, която това Народното събрание успя да доведе докрай в двумесечната си работа. Окончателното оформяне на текстовете бе посрещнато с аплодисменти в пленарната зала.

Превърналият се в спорен законопроект очаквано бе приет след остри реплики между депутатите.

„Това бюро не е нито на прокуратурата, нито на съда, това бюро е на правосъдната система“, противопостави се на промените Хамид Хамид от ДПС, който шеговито предложи името на законопроекта да се промени на „Закон за осветяване на някои защитени свидетели“. Подкрепа за главния прокурор дойде и от ГЕРБ-СДС. „Това ли е реформата в съдебната система? Това ли е вашето разбиране за правова държава?“, попита Анна Александрова.

„Искате бюрото да остане там, където е, защото вероятно ще имате нужда от защита“, включи се дебата в Радостин Василев от ИТН. „Защитавате преторианската гвардия на главния прокурор“, подкрепи го Димитър Делчев от ИБГНИ.

Депутатите от ДБ също изразиха подкрепа за промените, а бурни реакции в залата предизвика изказването на Филип Станев от най-голямата парламентарна група. „Голата истина е, че голяма част от депутатите се опитват да запазят това странно бюро и този главен прокурор“, обърна се той към колегите си депутати от ГЕРБ и ДПС. „Срам ме е, че съм в тази зала и сега ще изляза от тук“, каза още той, напускайки пленарната зала.

„Съдейки по писъците, раздавани от определена парламентарна група, явно Делян Славчев Пеевски ще стане защитен свидетел срещу Бойко Борисов“, коментира и Николай Хаджигенов от ИБГНИ.

С промените Бюрото за защита на практика се връща към правосъдното министерство, след като премина към държавното обвинение по времето на Сотир Цацаров като главен прокурор. /БГНЕС