Парламентът на ЕС обяви Русия за държава спонсор на тероризма

Европейският парламент призна Русия за "държава спонсор на тероризма" заради войната ѝ в Украйна и призова 27-те страни от ЕС да последват нейния пример.

След жестокостите, извършени от режима на Владимир Путин срещу украински цивилни граждани, членовете на Европейския парламент признаха Русия за държава спонсор на тероризма, се казва в прессъобщение на ЕП.

"Умишлените нападения и жестокости, извършени от Руската федерация срещу цивилното население на Украйна, разрушаването на гражданска инфраструктура и други сериозни нарушения на правата на човека и международното хуманитарно право, представляват терористични актове", се казва в резолюцията, приета от евродепутатите.

С оглед на това те признават Русия за държава спонсор на тероризма и за държава, която "използва средства за тероризъм".

Парламентът прие резолюцията с 494 гласа "за", 58 "против" и 44 "въздържал се".

Тъй като понастоящем ЕС не може официално да определи държави като спонсори на тероризма, Парламентът призовава ЕС и държавите-членки да въведат подходяща правна рамка и да обмислят добавянето на Русия в такъв списък.

Това би довело до редица значителни ограничителни мерки срещу Москва и би имало дълбоки ограничителни последици за отношенията на ЕС с Русия.

Междувременно членовете на ЕП призовават Съвета да включи в списъка на ЕС с терористични организации руската паравоенна организация "Група Вагнер", 141-ви специален моторизиран полк, известен още като "кадировци", и други финансирани от Русия въоръжени групи, милиции и проксита, се допълва в прессъобщението.

Парламентът призова ЕС да продължи да изолира Русия в международен план, включително когато става въпрос за членството на Русия в международни организации и органи като Съвета за сигурност на ООН.

Евродепутатите искат също така да бъдат намалени дипломатическите връзки с Русия, контактите на ЕС с официални руски представители да бъдат сведени до абсолютния минимум, а свързаните с руската държава институции в ЕС, които разпространяват пропаганда по света, да бъдат закрити и забранени.

Резолюцията призовава още държавите-членки на ЕС в Съвета бързо да приключат работата си по деветия пакет от санкции срещу Москва, с оглед на ескалиращите „терористични актове“ на Кремъл срещу украинското цивилно население.

Евродепутатите искат също така страните от ЕС активно да предотвратяват, разследват и преследват всяко заобикаляне на действащите санкции.

Украинският президент Володимир Зеленски приветства резолюцията на Европейския парламент.

„Приветствам решението на @Europarl_EN за признаване на Русия като държава спонсор на тероризма, и като държава, която използва средства на тероризма. Русия трябва да бъде изолирана на всички нива и да ѝ бъде потърсена отговорност, за да се сложи край на дългогодишната ѝ политика на тероризъм в Украйна и по целия свят“, написа Зеленски в Туитър. /БГНЕС

Страсбург / Франция