Парижки медии на протест срещу законопроект, ограничаващ правата им

В Париж се провежда масова демонстрация в подкрепа на свободата на медиите.

Акцията, организирана с подкрепата на най-големите синдикати във Франция, привлече огромен брой участници. Площадът на Републиката, началната точка на маршрута, е изцяло изпълнен с хора. Колоната се движи към площада на Бастилията, съобщава РИА Новости.

В шествието участват представители на най-големите френски медии - вестник „Монд“, списание „Пари Мач“, радиостанция RFI (те носят табели с имената на своите издания), както и на международната организация „Репортери без граници“. Освен това към демонстрацията са се присъединили адвокати, които участват в акцията с черни одежди и някои парламентаристи. В колоната се виждат и хора с жълти жилетки.

Демонстрации се провеждат в цяла Франция. Причината за тях е законопроектът "За глобалната сигурност", който Националното събрание на Франция тази седмица прие на първо четене. Член 24 от този документ предвижда наказание за „разпространяване на изображение на лице или друг елемент за идентификация на„ полицай или жандарм “с очевидната цел да навреди на тяхната физическа или психическа неприкосновеност“. За това го грози една година затвор и глоба от 45 000 евро.

На законопроекта се противопоставят журналистическите синдикати и опозицията, които се страхуват, че това правило няма да позволи на журналистите и обикновените хора да снимат и записват свободно работата на служителите на реда по време на демонстрации и „ще отвори вратата за полицейска агресия“. Правителството многократно уверява, че законопроектът няма да забрани на журналистите да снимат служители на реда.

Правителственият глава Жан Кастекс проведе среща с представител на журналистическите синдикати, след което обяви създаването на независима комисия за изясняване на член 24.

В Париж вече са проведени няколко акции срещу този законопроект. Демонстрациите завършиха със сблъсъци между демонстранти и полиция. /БГНЕС