Париж постигна успех в привличането на Зеленски в Г-7

Когато Володимир Зеленски кацна в Хирошима, за да се срещне с лидерите на Г-7, украинският президент пристигна с френски правителствен самолет - ход, който Париж смята за ключов дипломатически успех, предаде АФП.


Привличането на Зеленски на срещата на върха му дава възможност да се свърже с някои ключови държави, които досега са отказвали подкрепа срещу руската инвазия, а френският президент Еманюел Макрон се надява, че тази възможност ще промени ситуацията за Киев.

Макрон, който е критикуван за изявленията си относно мирните преговори между Украйна и Русия, е лобирал за това украинският президент да може да изложи аргументите си пред някои арабски лидери, както и пред Индия и Бразилия, които също са поканени в Япония.

Преди седмица, когато Макрон прие украинския си колега на вечеря в Елисейския дворец, идеята Зеленски да присъства на срещата на върха на основните си западни съюзници вече е била обсъждана, каза съветник на Макрон, но логистиката все още не е била уточнена.


Накрая Киев отправи официална молба.

"Попитаха ни в сряда дали можем да ги транспортираме в четвъртък. Ние казахме "да", каза служителят на френския президент, говорейки при обичайното условие за анонимност.

Еърбъс A330 на френските военновъздушни сили взе Зеленски на полската граница и го отведе първо в Саудитска Арабия, където в петък той говори на срещата на върха на Арабската лига. След това оттам той пътува за Япония, за да започне веднага двустранни срещи. /БГНЕС