Папата призовава за прекратяване на войната в Газа

В годишната си литургия "Urbi and Orbi" във Ватикана на Коледа папа Франциск призова за прекратяване на "войната, на всяка война, на самия начин на мислене за войната - безцелно пътуване, поражение без победители, непростима глупост".

Нека мирът "настъпи в Израел и Палестина, където войната опустошава живота на тези народи", каза той.

"Повтарям спешния си призив за освобождаване на онези, които все още са заложници. Моля за прекратяване на военните операции с техните ужасяващи жертви от невинни цивилни граждани и призовавам за разрешаване на отчаяната хуманитарна ситуация чрез отваряне на пътя за предоставяне на хуманитарна помощ", каза той.

"Умолявам за мир за Украйна. Нека подновим духовната и човешката си близост с нейния изстрадал народ", каза той, като призова и за разрешаване на конфликтите, тлеещи в Близкия изток, Африка и Кавказ.

Войната в ивицата Газа направи Коледа мрачна във Витлеем - библейския град в окупирания Западен бряг, където християните вярват, че Исус Христос е бил положен в ясла, след като се е родил преди повече от 2000 години.

Градът се отказа от гигантската си коледна елха, маршируващите оркестри и пищната сцена на Рождество Христово, които обикновено привличат туристите, и се задоволи само с няколко празнични светлини.

В центъра на града беше развято огромно палестинско знаме с транспарант, който гласеше: "Камбаните на Витлеем бият за прекратяване на огъня в Газа". /БГНЕС