Папа Франциск ще говори пред вярващите на Коледа

Хиляди хора ще се съберат на площад "Свети Петър", за да чуят посланието на папа Франциск за Рождество Христово, в което се очаква той да отправи молитви за разкъсваната от война Украйна.

Главата на Католическата църква ще се обърне към вярващите от централния балкон на базиликата "Свети Петър" във Ватикана, преди да произнесе благословията "Urbi et Orbi" ("към града и света").

Очаква се в речта си, която ще се излъчва по телевизията и радиото в цял свят, 86-годишният папа да акцентира върху жестокия конфликт в Украйна.

Папа Франциск призовава за мир, откакто Русия нахлу в Украйна през февруари, като осъжда войната, но се стреми да поддържа деликатен диалог с Москва.

Въпреки това, той е критикуван от някои среди, че не е бил по-ясен в обвиненията си към руския президент Владимир Путин.

Той се фокусира върху човешките жертви на войната, като по-рано този месец се разплака, отправяйки молитви за "измъчената" Украйна.

В интервю, публикувано в края на ноември в американското йезуитско списание "Америка", аржентинският понтифекс осъди жестокостта на руските войски в Украйна, с което предизвика официален протест от страна на Москва.

В събота вечерта папата оглави традиционната литургия на Бъдни вечер в базиликата "Свети Петър", на която по данни на Ватикана са присъствали около 7000 души.

Използвайки инвалидна количка, защото продължава да се бори с болките в коляното, папата се помоли за "децата, погълнати от войните, бедността и несправедливостта", и изрази съжаление, че "хората, жадни за власт и пари, поглъщат своите близки, своите братя".

Той призова хората да "изоставят топлината на светския живот" и да "преоткрият смисъла на Коледа" в лицето на "консумеризма", като се застъпи за Църква, която служи на бедните.

Около 4000 души проследиха церемонията на гигантски екрани, инсталирани отвън, докато 1,3 млрд. католици в света се подготвяха да отбележат празника, посветен на раждането на Христос.

"Много е вдъхновяващо да бъда тук с всички тези хора", каза за АФП Виктория Мачадо, която пътува със семейството си до Ватикана от Мексико.

"Щастливи сме и сме развълнувани, че виждаме папата, дори и да сме отвън, както и че усещаме тази връзка помежду си", допълни 19-годишното момиче.

Жули, 50-годишна, която управлява бизнес във Франция, каза, че папата е "много скромен човек, мисля, че е способен да предложи послание за мир и да се опита да обедини хората и да намали напрежението". /БГНЕС, АФП