Панайотов: Армията ни се нуждае от нова техника

Българската армия се нуждае от превъоръжаване. Това заяви служебният министър на отбраната Георги Панайотов.

„Българската армия се нуждае от нови самолети, хеликоптери, танкове, радари, ново оборудване. Това, което искам да направя като министър, е нашата армия да има най-новото оборудване“, каза той пред БНТ.

Министър Панайотов коментира инцидента с изтребителя МиГ-29, който на 9 юни тази година падна в Черно море по време на учение. Той даде подробна информация от разчетената „черна кутия“, която е потвърдила заключенията на Военна полиция за трагичния инцидент.

Изтребителят е бил технически изправен, отрича се всякаква версия свързана с атака“, каза министърът на отбраната.

Той подчерта, че до последната секунда е ясно всичко за полета на МиГ-29.

„Черната кутия дава информация за движението на самолета и действията на пилота подполковник Валентин Терзиев. Потвърждават се заключенията на доклада на Военна полиция, че е имало загуба на пространствена ориентация на пилота“, заяви Панайотов.

Той каза, че този инцидент няма да бъде забравен заради загубата на един блестящ човек и пилот. „Направили сме всичко по разследването, следствените органи работят и се надявам скоро да излязат със заключение“, добави министърът на отбраната.

По отношение на съществуващия дебат за МиГ-29, Панайотов припомни, че за момента това са единствените изтребители, с които разполага България и те изпълняват мисии по охрана на родното небе. В същото време министърът на отбраната подчерта необходимостта от нова техника за армията и заяви, че убеден привърженик на нейната модернизация и превъоръжаване. /БГНЕС