Пътищари: И сега ли няма да ни чуят, всеки ден тежката механизация ще е на жълтите павета

"И днес ли няма да ни чуят", попитаха пътните строители, които протестират в центъра на София с тежка механизация, предаде репортер на БГНЕС.

Строителните работници настояват за среща с министър-председателя. Според тях той е единственият, който може да реши проблемите им. Те заявиха, че повече не желаят да разговарят с министъра на регионалното развитие Виолета Комитова.

"Прекъсваме всякакъв диалог с г-жа Комитова", заявиха от ББК “Пътища” и настояха за нейната оставка.

„От днес името на министър Виолета Комитова ще бъде изричано само с думата ОСТАВКА!“, отекна от микрофона.

Сред лозунгите, които протестиращите издигнаха пред сградата на правителството, четем: "Държава без пътища няма", "Бизнесът не може да кредитира държавата".

На жълтите павета в центъра на София има околостотин души със сигнални жилетки. Впечатляваща е обаче тежката механизация, строена по протежението на булевард „Цар Освободител”.

„Това, което виждате тук са само 200 камиона, 500-600 души, представители на 40 фирми от цялата страна, но това е половината от подготвеното за днес. Останалата част от механизацията не бе допусната да се струпа тук от органите на реда. Щеше да е страшно, но ние се съобразихме и хората идват пеша насам“, заяви за БГНЕС почти заглушен от тътена на двигателите и клаксоните – Стефан Чайков, председател на УС на Браншова камара „Пътища“.

Протестиращите свирнаха с клаксоните на камионите едновременно и се обърнаха към властимащите: „И сега ли няма да ни чуят”.

„Повече от 200 000 семейства в страната са в пълна безизходица заради неизплатените суми и изобщо не се интересуват от желаните от министърката срещи на четири очи със собственици на фирми. Няма труд, който да не се заплаща - и нашият е такъв“, не спираха призивите по микрофона.

Заради четвъртия национален протест на строителните работници днес се очакват сериозни задръствания. Още в неделя от полицията предупредиха, че ще налагат глоби за влизането и паркирането на тежки превозни средства в центъра на столицата.

Пътищарите обаче се заканиха, че от днес на всеки протест ще изкарват тежката механизация, а глобите, които ги грозят били "нищо в сравнение с неизплатените от държавата суми.

"Поведението на министър Виолета Комитова в петък предизвика вълна от недоволство в бранша. Исканията ни освен икономически вече са и свързани с категоричното искане на оставката на министър Комитова. Подкрепени сме вече и от Камарата на строителите. Ние ще сме тук до изпълнение на исканията“, заяви още Стефан Чайков. /БГНЕС