„Отворени Балкани“: "Празни приказки" или "средство за подобряване на отношенията в региона"

Инициативата „Отворени Балкани“ е обрисувана с красиви думи, но напълно материално празна отвътре, смята адвокатът Реля Радович, но политологът Вук Велебит смята, че икономическото сътрудничество, залегнало в нея, е "начин за подобряване на отношенията в региона".

Според Радович единният пазар като основна цел, изтъквана от инициативата, са само „големи думи“ без покритие.. Както казва той, "успяхме да видим всичко, което е подписано, но на практика досега не е установено отваряне или създаване на единен пазар".

На въпрос дали Хърватия и Гърция могат да се присъединят към „Отворени Балкани“, Радович смята, че това е "отличен тест за въпроса какво представлява „Отворени Балкани".

„Ако „Отворени Балкани“ наистина се стреми към постигането на този единен пазар, не може да се говори за присъединяване на тези две страни, защото това просто им е забранено, тъй като те са членове на ЕС. Европейският съюз има свой собствен единен пазар, той има изключителната компетентност да договаря международни търговски отношения с трети страни, т.е. с тези, които не са негови членки. Хърватия изобщо не е компетентна да обсъжда търговските си отношения с чужбина, това може да направи само Европейската комисия", обясни адвокатът в предаването "Нови ден".

Радович смята, че „Отворени Балкани“ ще бъдат сведени „до много по-скромни форми на сътрудничество“.

„Те повече няма да наблягат на този наратив за единния пазар, който очевидно е непостижим на практика. Ще работим по някои по-малки форми на сътрудничество, както сме го правили досега“, казва той. „Това е непостижимо, защото концепцията за отворен пазар е доста амбициозна, изисква сериозен подход, изисква международна организация на много високо ниво, сериозни междудържавни споразумения, които досега просто липсваха“, каза той за N1.

За икономическото сътрудничество като "начин за подобряване на отношенията" говори Вук Велебит.

„Отворени Балкани“ възникнаха като необходимост този регион, местните лидери и политици да създадат някаква инициатива, в която да има по-голямо усещане, че вие сте контролиращите процеса на регионална интеграция. Тази инициатива е преди всичко собственост на този регион, а не на Брюксел, Америка или Москва“, казва Велебит.

Радович пък смята, че инициативата е напълно „материално празна отвътре".

„Това е просто демонстрация, че целта ѝ не е друга, освен да служи на местните политици да се преструват, че правят нещо, а всъщност да не правят нищо. Политиците са доказали през десетилетията, че не са способни на разговори на Балканите без някой ги принуди или в Брюксел, или в Берлин“, обясни адвокатът.

Според Велебит хубавото на „Отворени Балкани“ е преди всичко откритата комуникация между инвеститорите.

„Това е икономическа инициатива, но в известен смисъл е и политическа платформа, чрез която можете да подсилите позицията си в преговорите с ЕС. Наистина смятам, че всичко, което допринася за по-свързания регион, все пак е добро. Вижте отношенията между Сърбия и Албания, мисля, че те са много по-спокойни, отколкото бяха“, казва политологът.

На въпрос дали неформалната среща на лидерите на Западните Балкани, организирана от Еди Рама в Тирана, ще промени нещо и ще определи по-ясно съдбата на този проект, Велебит отбелязва, че Албания е един от лидерите на този проект и „не може просто да си тръгне или се откаже от него сега". /БГНЕС