Отложиха първия полуфинален мач между Арсенал и Ливърпул за Карабао Къп

Първият полуфинален мач на Ливърпул с Арсенал от Карабао Къп в четвъртък бе отложен, след като Английската футболна лига (ЕФЛ) прие молбата от мърсисайдския клуб след допълнителни случаи на коронавирус в тима.

„Червените“ обявиха по-рано в сряда, че тренировъчната им база ще бъде затворена поне за 48 часа и че помощник треньорът на мениджъра Юрген Клоп – Пеп Лайндерс, е с положителен тест за Ковид. Лайндерс трябваше да изведе отбора в отсъствието на Клоп, който продължава да бъде под карантина. Молба за отлагане на срещата с „артилеристите“ бе подадена във вторник, след като последният кръг от тестване разкри нови случаи на вируса сред първия тим. Клоп и трима играчи – Алисон Бекер, Роберто Фирмино и Жоел Матип, бяха принудени да пропуснат неделното равенство 2:2 с Челси след положителни тестове. Изявление на ЕФЛ потвърди, че Арсенал сега ще играе с Ливърпул след две седмици, като мачът ще бъде третиран като втори полуфинал между двата тима.

Пеп Лайндерс също даде положителен тест за Ковид.

ЕФЛ е в редовен диалог с клуба в последните 48 часа в опит да разбере дали мачът може да се проведе, но значителни развития по време на този период доведоха до това клубът да докладва за нови случаи на заразени с коронавирус. След като напълно преразгледа така стеклите се обстоятелства, Лигата прие молбата на Ливърпул, след като реши, макар и с неособено голямо желание, че отлагането е единствената опция, като клубът се опитва да ограничи риска от инфекция сред състава и щаба си, същевременно гарантирайки, че общественото здраве е защитено, като не се пътува от Ливърпул до Лондон. В резултат на отлагането, редът на срещите се променя, като първият мач ще се проведе на „Анфийлд“ на 13 януари, 2022, от 21:45 часа българско време. Пренасроченият двубой (сега втори мач) е насрочен за „Емиратс“ на 20 януари, 2022, в 21:45 часа българско време“, се казва в изявление на ЕФЛ.

Последният кръг от тестване във вторник върна значителен брой положителни проби, включително на Пепайн Лайндерс, който трябваше да изведе „червените“ на „Емиратс“. Бумът на заразени остави Ливърпул бе достатъчен брой играчи и щаб за осъществяване на първоначално насрочения двубой. Футболен клуб Ливърпул иска да изкаже своите благодарности към ЕФЛ и Арсенал за тяхното разбиране, както и към привържениците на двата клуба, опитвайки се да преминем през този предизвикателен период“, се казва в съобщение на мърсисайдци.

Ливърпул бяха без общо девет играчи за мача с Челси поради заболявания и контузии, като вече загубиха Мохамед Салах, Садио Мане и Наби Кейта, които заминаха за Купата на Африка. Потвърждението за отлагането ще постави под въпрос и провеждането на домакинския мач на „червените“ с Шрусбъри от третия кръг на ФА Къп в неделя. /БГНЕС