Откриха подводен гараж за велосипеди в Амстердам

Измъчван от намаляващото пространство за паркиране на стотици хиляди велосипеди, Амстердам откри първия от най-големите си комплекси за паркиране на велосипеди, изграден под водата в рамките на новаторски инженерен проект.

Съоръжението е изградено под Open Haven Front, приток на градската река IJ, и ще бъде последвано от друго до самата река IJ, което ще бъде открито през февруари.

Те ще имат общ капацитет за 11 000 велосипеда.

"Заедно съоръженията ще бъдат най-големите в града", заявиха от община Амстердам, като предният склад Open Haven ще може да поеме 7000 велосипеда, а обектът откъм IJ - около 4000.

Строителството започна през 2019 г. и включваше отводняване на част от Open Haven Front до централната гара в Амстердам.

Видеоклип с времеви интервал, публикуван от община Амстердам, показва как водата е изпомпана, структурата е построена и районът в крайна сметка е наводнен отново.

"Разполагаме с много знания и опит, когато става въпрос за вода", заяви пред АФП на церемонията по откриването заместник-министърът на инфраструктурата на Нидерландия Вивиан Хайнен.

Това хранилище "използва оптимално пространството, с което разполагаме в една малка страна", каза тя.

Според архитектурното бюро wUrck, проектирало ултрамодерните паркинги, които имат за цел да напомнят за океанската си среда, транспортни ленти отвеждат велосипедистите на 9 метра под нивото на земята.

"Велосипедистът влиза във въображаема стрида с груб екстериор от базалт и естествен камък и гладък, светъл интериор", се казва в изявлението на фирмата.

"Сега ще бъдете сигурни, че можете веднага да паркирате велосипеда си, когато дойдете на гарата в Амстердам", заяви съветничката по транспорта в града Мелани ван дер Хорст.

В Амстердам има приблизително 900 000 велосипеда, които извършват около 625 000 пътувания дневно, според плана на града за 2021 г. за веломониторинг - и намирането на подходящ паркинг отдавна е главоболие. /БГНЕС, АФП

Амстердам / Нидерландия