Откриха най-голямото находище на редкоземни елементи в Европа

Най-голямото известно находище на редкоземни елементи в Европа - ключови за производството на електрически автомобили - е открито в далечния север на Швеция, съобщи шведската минна компания LKAB.

LKAB заяви, че новото находище, открито в непосредствена близост до мина за желязна руда, съдържа повече от един милион тона редкоземни оксиди.

"Това е най-голямото известно находище на редкоземни елементи в нашата част на света и то може да се превърне в значителен градивен елемент за производството на критични суровини, които са абсолютно необходими за осъществяване на екологичния преход", заяви в изявление главният изпълнителен директор на LKAB Ян Мостром.

"Изправени сме пред проблем с доставките. Без мини не може да има електрически превозни средства", добави Мострьом.

Пълният размер на находището все още не е установен.

Мострьом заяви, че вероятно "ще са необходими няколко години, за да се проучи находището и условията за рентабилен и устойчив добив".

Запитан кога действително ще може да се започне добивът от находището, Мострьом заяви на пресконференцията, че това зависи от колко бързо ще бъдат осигурени разрешителните.

Но въз основа на натрупания опит това вероятно ще стане след "10 до 15 години", каза той.

Находката беше представена по време на посещението на делегация от Европейската комисия в Швеция, която пое ротационното председателство на ЕС в началото на годината.

Шведският министър на енергетиката Еба Буш отбеляза, че "нуждата от минерали" е голяма, защото ЕС се стреми да премине към производство без изкопаеми горива.

Европейският съюз се съгласи до 2035 г. постепенно да преустанови производството на нови превозни средства, отделящи емисии на CO2, с което на практика ще забрани автомобилите с двигатели с вътрешно горене.

"Електрификацията, самодостатъчността и независимостта на ЕС от Русия и Китай ще започнат още в мината", каза Буш.

Политиците трябва да осигурят на промишлеността необходимите условия, "за да премине към екологично производство без изкопаеми горива", добави тя. /БГНЕС, АФП

Стокхолм / Швеция