Откриха гробница на древен владетел, пълна със злато, в Панама

Изследователи откриха гробница на древен владетел, пълна със златни съкровища и жертви, в археологически парк в Панама. Гробницата, чиято възраст се оценява на около 1200 години, отбелязва мястото, където е бил погребан елитен вожд заедно с вероятно десетки хора, които са умрели, за да го придружат в "отвъдното", се казва в съобщение на Министерството на културата на страната.


В гроба в археологическия парк "Ел Каньо" учените откриха множество златни съкровища, сред които гривни, два колана, изработени от златни мъниста, обеци с форма на крокодил, обеци с позлатено покритие от зъби на кашалот и кръгли златни пластини. Археолозите откриват и обеци във формата на мъж и жена, две камбанки и комплект флейти, изработени от кост.

Гробът вероятно е принадлежал на високопоставен вожд от местната култура Кокле, който е бил на около 30 години, съобщи фондация "Ел Каньо" в публикация във Facebook. Фондацията публикува и видеозапис със съкровищата.

Д-р Хулия Майо, директор на фондацията и ръководител на археологическия проект, заяви, че освен владетеля, гробът съдържа и до 31 други души, които са били "принесени в жертва, за да служат като спътници".

Майо каза, че разкопките на гробницата все още не са приключили, така че не може да се определи колко души са били в нея. Тя твърди, че господарят е бил погребан с лицето надолу, което е типично за този вид погребения, върху тялото на жена.

Линет Монтенегро, национален директор по въпросите на културното наследство, заяви, че разкопките в археологическия парк са започнали през 2022 г.

Археологическият парк "Ел Каньо" е бил некропол, който е бил построен около 700 г. от н.е. и изоставен около 1000 г. от н.е., заяви Министерството на културата. Той се намира в провинция Кокле, на около 100 мили югозападно от Панама Сити./БГНЕС