Отец Василий Сарян: С кръвта си на кръста Христос уми греховете на човеците

В дните на страстната седмица всички трябва да бъдат богобоязливи, смирени, търпеливи, да се прекланят пред божието величие заради неговото велико снизхождение на Земята да изкупи греховете на човеците. Може да си представите да дойде някой и да направи нещо за вас без да иска нещо в отплата. Това не се случва между нас хората дори и сега, много рядко е този факт. Докато Господ дойде не за един човек, той дойде за целия свят и не само за тогава родените, а за всички човеци до края на света.

Това каза за БГНЕС ставрофорен иконом Василий Сарян, предстоятел на храм "Преображение Господне" в София.

"Човешката психология е много интересен феномен. Още от мига, в който нашето човечеството беше подложено на тези мъки след грехопадението, нищо не се измени, всичко си остана постарому. Хората се раждаха, умираха, винаги имаха други цели в живота си отколкото това да познаят твореца, да познаят Бога“, заяви отецът.

Дядо Василий ни припомня за пътя на Христос от Цветница до Възкресението и изменчивостта на хората, които от осанна стигат до разпни го.

"В един момент хората се радваха на това как Бог беше на земята, как правеше чудеса, как лекуваше болни, как възкресяваше мъртви, как правеше неща, които никой никога не е правел. В деня Цветница, той влезе в Йерусалим, хората го посрещнаха като цар, посрещнаха го като такъв, какъвто наистина трябваше да го посрещне света. За жалост обаче човешката природа отново надделя и хората очаквайки да стане отново чудото – изведнъж този цар да поеме контрола над целия свят, да започне да казва, че народът, от който произлиза трябва да управлява целия свят, не видяха пълната същност на Исус Христос и затова се отрекоха от него“, започна разказа си божият служител.

Той добави, че чудото на одобрението и любовта на хората траело три дни и именно оттам идвала поговорката „Всяко чудо за три дни“, защото в един ден са приели Христос като цар – пееха, радваха му се, веселяха се, и след три дни го предадоха на затвор, на бичуване, на поругание, на разпятие.

Духовникът поясни, че седмицата до Възкресение се нарича страстна заради страданията и болките христови.

„Понеделник, вторник и сряда са дните, в които Христос излезе от Йерусалим и отиде на покайна молитва. Той знаеше, че на третия ден ще дойдат да го оковат, ще дойдат да го хванат, за да бъде наказан затова, че прави себе си син божи. Как може един човек да прави себе си син божи, като чели това не е написано в писанията, в Стария завет, като чели това не е казано хиляди години преди идването на Спасителя и не е посочено какъв ще е белегът, какъв ще е образът на този човек, за да може всички да го познаят и мнозина познаха, че той е Спасителят“, каза той.

Вечерта на Велика сряда Христос е хванат в Гетсиманската градина и отведен на разпит.

„В четвъртък се води т.нар. дело против него при първосвещеника Анна, първосвещеника Яфа, след това при Пилат Понтийски като перфект на областта, който има висшата власт да разпъне някой на кръст, защото евреите нямат право на тази власт. На Велики четвъртък е целият този процес на христовото водене, поругание, бичуване от войниците“, обясни отецът.

Той припомни, че Понтийски можел да освободи Исус, но от страх от метеж и за да не направи лошо впечатление на императора го е предал на бичуване и разпятие.

„В петък той беше понесен по пътя на Голгота, по пътя на страданието да бъде разпънат на хълма, между двама разбойници, да поеме с кръвта си и да умие греховете на човеците, проливайки кръвта си на кръста“, заяви той и продължи: „За да може в петък, в 9-я час, той да предаде духа си на Бога, да умре на кръста. В същия ден той бива свален от кръста, тъй като в събота е еврейският Великден, Пасха“, добави Василий.

След смъртта му Никодим, който е бил богат човек от синедриона и таен ученик на Христос, измолва от Пилат Понтийски тялото на Исус и го полага в гроб, който притежава.

„Еврейските първосвещеници молят Пилат Понтийски да изпрати стража, която да варди гроба, за да не дойдат ученици през нощта и да вземат тялото и после да кажат, че Исус е възкръснал“, заяви той.

На сутринта, когато стражата се събудила, тъй като през нощта заспала, всички видели, че гробът е отворен и Христос вече не е там.

Едва тогава всички повярвали, че това е синът божии, дори и Сатаната.

„Когато Христос възкръсна и слезе в ада и разчупи тъмата, тогава всички творения на Бога видяха и познаха, че това е Христос – син Божий, който е дошъл да спаси Вселената“, каза той и добави, че вярата в Бога ни гарантира вечният живот, който всички ние очакваме от мига, в който Христос възкръсна и се възнесе на небето. /БГНЕС