Отец Кирил: Върбовите клонки са символични знаци на победата

Честит и благословен празник! На днешния ден възпоменаваме едно събитие от последните земни дни на нашия Спасител Господ Иисус Христос, а именно – Неговия тържествен вход в град Йерусалим. Това заяви пред БГНЕС отец Кирил Попов от храм „Св. Неделя”.

На този ден Йерусалим посреща своя Цар и Месия. Днес този град приветства нашия Спасител, каза свещеникът.

Отец Кирил разказа, че множеството народ са се стекли от различни краища, за да прославят Този, Който е извършил много чудеса, а в последните дни е възкресил четиридневен мъртвец – Лазар. Свети Лазар след своето възкресение е живял още 30 години. Това е първият епископ на остров Кипър. Деца и възрасни са прославяли Бога и са Го приветствали с палмови вейки. Затова и днешният празник още се нарича Неделя Вайя, Връбница или Цветница. По нашите земи по-рядко се срещат палми и затова на днешния ден се освещават върбови клонки, които се раздават на богомолния народ за благословение на домовете.

„Тези върбови клонки, тези палмови вейки са символични знаци на победата“, заяви той.

Свещеникът посочи, че и деца и възрастни са приветствали Спасителя като са Му викали: „Осанна!“ Размахвали са палмовите вейки и викали: „Осанна, благословен е Идещият в името Господне!“

„За съжаление, обаче същият този народ, който е викал: „Ура! Слава!“ – това означава „осанна“, след няколко дни е викал и: „Разпни го, разпни!“ Нека да си обещаем тези върбови клонки никога да не увяхват в нас. Нека не застиват светлите чувства, с които посрещаме нашия Спасител. Нека никога да не униваме от изпитанията. Живеем в едно трудно време - време на много изпитания. Затова ние имаме дълг да се молим усърдно Князът на мира, Иисус Христос, да умири света. Нека Бог да премахне всякакви беди, болести, зарази от нас. Да ни помогне да преодолеем всички препятствия, за да можем в здраве и в жизнерадост да изпълняваме своята мисия тук на земята с надеждата и за вечен живот“, каза отец Кирил.

Той поздрави всички именници с днешния ден. „Нека да си пожелаем да имаме пълнота на пасхалната радост. Винаги през целия си живот с чисти сърца да славим Бога и да му казваме преблаги слова: Слава на Тебе, Боже, наш Благодетелю во веки веков. Амин“, каза отецът. /БГНЕС