Отдаваме почит към жертвите на Холокоста

Днес хората по целия свят ще сведат глави, за да почетат унищожените от хитлеро-фашистката машина през Втората световна война. Общото събрание на ООН избра да обяви датата, на която през 1945 година е освободен лагерът Аушвиц /Освиенцим/, за Международен ден в памет на жертвите на Холокоста. Всяка година на този ден във всички страни на земята се издига глас „Ние помним”! Защото не могат да потънат в забрава 6 милиона, от които милион и половина деца, убити от нацистите в периода 1933 – 1945 година.

Денят ще бъде отбелязан със специално събитие в Аулата на Софийския университет.

Европейският парламент също ще отдаде почитта си към жертвите 77 години след освобождаването на нацисткия концентрационен лагер Аушвиц. Церемонията ще бъде открита в 13.30 ч. (българско време) с реч на председателя на Европейския парламент Роберта Мецола, последвана от музикална интермедия.

100-годишната Марго Фридлендер, оцеляла от Холокоста, ще направи обръщение към евродепутатите. Възпоменанието ще завърши с минута мълчание в памет на жертвите на Холокоста и втора музикална интермедия. /БГНЕС