От центъра на шоплука Елин Пелин: Що е Европско – оно е от Шопско!

Град Елин Пелин се превърна в културния център на шоплука, събирайки танцови народни ансамбли, които представиха музикалното богатство и магия на Шопския край. Събитието се проведе в центъра на града и бе организирано с любезното съдействие на Общината, предаде репортер на БГНЕС.

Многобройните зрители успяха да се насладят на уникалната магия на българските хора, които са ни запазили през вековете. В празника се включиха танцови клубове и състави от община Елин Пелин.

Тук бяха красивите и талантливи момичета от село Габра, които изпълниха своите Чукуровски хора. „Този танц е създаден много преди нас и ние го предаваме от поколение на поколение. Той е нашата емблема“, сподели пред БГНЕС ръководителят на едноимения състав Боряна Стоева.

Динамичните шопски танци са в кръвта на жените и момичетата от Габра. „Събираме се всяка седмица, много се забавляваме. Залагаме основно на шопските танци, но танцуваме хора и от други области“, каза още тя.

Танцовият състав „Изворът“ към читалище „Светлина – 1975 г.“, Гара Елин Пелин е сравнително млад.

„Танцуваме от 4 години. В нашето селище нямаше такава традиция, сега се възроди и много се забавляваме. Имаме много участия и награди. Това ни доставя удоволствие както на нас, така и на публиката“, заяви един от участниците, облечен в красивата си носия.

Той сподели, че шопът е с буйна кръв: „Неговите танци са по-динамични. Именно тази динамичност привлича много млади хора, това е един своеобразен релакс, ако мога да използвам тази модерна дума. Хората се разтоварват и се забавляват. И най-важното, когато отидат на сватби не се излагат“. Завършваме разговора с него със следната хубава поговорка: „Що е Европско-оно е от Шопско! Елин Пелин е центърът на шоплука“.

Визитната картичка на град Елин Пелин е Шопският народен ансамбъл „Ради Радев“ с главен художествен ръководител Борислав Ковачев. Съставът има 55-годишна история. Той се състои от четири формации: малки деца, юноши, любители, представителен ансамбъл. Повече от половин век ансамбълът разнася славата на шопските хора в страната и чужбина.

На сцената танцуваха любителите. „Това са хора с професии: адвокати, прокурори и др. В свободното си време те играят танци и хора. За нас, а и за тях е много приятно да ги обучаваме“, каза Ковачев.

За него народните танци са всичко. „Започнах като солист, след това бях хореограф и накрая станах главен художествен ръководител. Срещнах съпругата си в ансамбъла, децата ми се занимават с фолклор“, сподели той.

В момента ансамбълът работи по един много интересен проект, който е финансиран от Национален фонд „Култура“. „Той ще качи на сцената всички четири наши формации. Това са танцьори на възраст от 4 до 54 години. Възстановяваме хора от книгата на Ради Радев „Ах, тези шопи“, а също така и четири песни от 60-те и 70-те години на миналия век. Те са от виниловата плоча на нашия певец Станчо Стоилов. Те ще бъдат възстановени с помощта на композитори и езиковеди. Спектакълът ще бъде представен на сцената на следващия шопски празник“, обеща Борислав Ковачев.

Празникът зареди с много настроение и накара да танцува и самата публика, размивайки границите между нея и участниците на сцената. За хубавата атмосфера допринесе и красивата коледна украса, с която Община Елин Пелин бе украсила центъра и централните улици на градчето, създавайки уют и доброта! /БГНЕС