Освободиха Саади Кадафи от затвора, замина за Турция

Саади Кадафи, син на покойния либийски диктатор Муамар Кадафи, който беше свален и убит при въстание през 2011 г., е освободен от затвора, потвърди източник от правосъдното министерство пред AФП.

"Саади Муамар Кадафи е освободен от затвора", в съответствие с решение на съда, постановено преди няколко години, каза източникът, без да добави дали той все още е в страната.

Няколко медии съобщиха, че Саади Кадафи е заминал за Турция.

Източник в прокуратурата потвърди пред АФП, че Кадафи е освободен.

„Главният прокурор поиска преди няколко месеца изпълнението на решението, свързано със Саади Кадафи, веднага щом бъдат изпълнени всички необходими условия“, каза източникът.

На Кадафи е било разрешено да остане в страната или да напусне, добавя източникът.

47 -годишният Саади беше известен със своя бохемски начин на живот по време на диктатурата на баща му.

Той избяга в Нигер след въстанието, което завърши с убийството на Муамар Кадафи, преди да бъде екстрадиран обратно в Либия.

Бившият професионален футболист е бил държан в затвор в Триполи, обвинен в престъпления, извършени срещу протестиращи през 2011 г., и в убийството на либийския футболен треньор Башир ал-Раяни през 2005 г.

През април 2018 г. апелативният съд го оправда за убийството на Раяни.

По време на въстанието трима от седемте сина на диктатора бяха убити и оттогава страната потъна в хаос, като съперничещи фракции се борят за власт.

Примирие през 2020 г. сложи край на фракционните битки и проправи пътя за мирни преговори и формирането на преходно правителство този март, преди изборите, предвидени за декември./БГНЕС