Освободен е председателят на Държавна агенция "Разузнаване" Атанас Атанасов

Освободен е председателят на Държавна агенция „Разузнаване“ Атанас Атанасов. На негово място Министерският съвет предлага да бъде назначен Антоан Гечев. Това обяви говорителят на служебния кабинет Антон Кутев, след провелото се заседание на Министерския съвет, предаде репортер на БГНЕС.

"Това се прави в контекста на необходимостта да се гарантира устойчивостта на системата за защита на националната сигурност на Р България. Под ръководството на Атанас Атанасов Държавна агенция "Разузнаване" е осъществявала своята дейности при неспазване на презумпцията за обективност, безпристрастност и политическа неутралност", посочи той и подчерта, че е бил нарушен принципът по отношение на предоставянето на еднаква по обем и съдържание информация на президента, председателят на НС и премиера.

„Налице е нарушаване на този принцип по отношение на разузнавателна информация предоставяна на президента на Републиката“, уточни Кутев.

Той каза още, че съгласно Закона за ДАНС зам.-председателите на агенцията се определят с решение на МС за срок от 5 г.

"С решение 434 на МС от 28.05.2021 г. предсрочно е освободен Недялко Недялков като зам.-председател на ДАНС. В тази връзка, с писмо от 15.06.2021, е постъпило предложение от председателя на ДАНС за определяне на Станислав Станчев за зам.-председател на ДАНС, който да довърши започнатия мандат4, каза той и добави, че мандатът на Недялков приключва на 25.07.2023 г./БГНЕС