Остин: САЩ правят всичко да укрепят отношенията си с Турция

САЩ възнамеряват да запазят "дългогодишните си силни отношения" с Турция, заяви министърът на отбраната Лойд Остин, предаде АА.

"Възнамеряваме да направим всичко възможно, за да остане така", заяви Остин пред репортери в отговор на въпрос относно искането на Анкара да закупи изтребители F-16 и комплекти за модернизация на съществуващия турски авиофлот.

Остин отказа да коментира каквито и да било потенциални продажби на оръжия преди официалното уведомяване на Конгреса, но подчерта, че "Турция остава много ценен партньор и ние ще се уверим, че правим всичко възможно да продължим да укрепваме отношенията си".

През октомври 2021 г. Турция поиска да закупи 40 изтребителя F-16, както и 80 комплекта за модернизация на съществуващите си изтребители.

Администрацията на Байдън неофициално уведоми Конгреса за одобрението си на продажбата през януари, но ключови законодатели се заканиха да провалят сделката заради обвързването на покупката с одобрението на Анкара на кандидатурите за членство в НАТО на Финландия и Швеция.

Запитан за потенциалната продажба, говорителят на турския президент Ибрахим Калин заяви, че свързването на въпроса с продажбата е "напълно нелогично, неприемливо и контрапродуктивно".

"Това изпраща много погрешно послание и не помага на процеса", добави той в понеделник по време на бизнес форум във Вашингтон.

Говорейки заедно с Остин в Пентагона, председателят на Съвместния комитет на началник-щабовете Марк Мили беше попитан за неотдавнашното му посещение в Североизточна Сирия. То обтегна отношенията между Вашингтон и Анкара и накара Турция да извика пратеника на САЩ, за да обсъди посещението на генерала.

"Посещението ми не беше нищо повече от рутинно посещение на войските, за да се определи задачата, целта, мисията, да отида и да проверя това, да видя как се справяме и да оценя неща като защитата на силите", каза той.

"Имаме почти 1000 военнослужещи в Сирия и те са изложени на риск. От време на време те биват атакувани с различни видове боеприпаси от различни участници, които се намират в района на Сирия".

"Ние сме там от години. И общият интерес е да се гарантира трайното поражение на ИДИЛ. Халифатът беше унищожен. Но там все още има остатъци от тази организация", каза той.

"Така че, това е в наш интерес и в интерес на Турция, и със сигурност е нещо, което трябваше да направя, и е напълно уместно председателят да отиде да провери как се справят силите, особено когато са в опасност", добави той.

Турция отдавна се противопоставя на сътрудничеството на САЩ с кюрдската организация - YPG. Тя е основната групировка, която стои зад SDF, главния партньор на САЩ в Североизточна Сирия. /БГНЕС

Вашингтон / САЩ