Остапенко триумфира в Бирмингам, титла за Квитова в Берлин

Йелена Остапенко спечели титлата на тенис турнира в Бирмингам, след като се наложи над Барбора Крейчикова със 7-6 (8), 6-4 в мач, продължил близо час и 55 минути. В сблъсък на две бивши шампионки от Ролан Гарос латвийката пречупи съпротивата на поставената под номер 1 в основната схема в оспорван двубой.


Откриващата част бе решена след драматичен тайбрек. Двете тенисистки не успяха да се пробият, въпреки че имаха възможности за това. Остапенко стигна до два сетбола при 6-4, които опропасти, преди да пропусне и трети при 7-6. След това Крейчикова се добра до сетбол при 8-7, но в крайна сметка последната дума бе на Остапенко, която затвори сета в своя полза след три поредни точки за 10-8. Разочарована от събитията в края на първата част, Крейчикова допусна пробив на старта на втората, а след това резултатът набъбна до 5-1 след нов брейк за латвийката. Водачката в схемата не се отказа и върна един от двата пробива, но при втория си шанс да сложи точка на спора, Остапенко не сбърка и ликува с титлата.

Това е шеста титла за шампионката на Ролан Гарос от 2017 и втора на трева след Ийстборн през 2021. Остапенко триумфира за първи път на турнир от февруари 2022-а насам, когато стана шампионка в Дубай.

На турнира в Берлин, Петра Квитова се справи със съпротивата на Дона Векич в спора за трофея в германската столица. Чехкинята спечели с 6-2, 7-6 (6) за около час и 45 минути.


Седмата в схемата изигра много стабилен първи сет, в който стигна до успех след два пробива. Във втората част хърватската й опонентка показа по-добро лице, като поведе с пробив за 2-1. Векич обаче се пропука в най-важния момент – сервирайки за изравняване на частите при 5-4 в своя полза. Така се стигна до тайбрек, в който тя имаше сетбол при 6-5, но загуби следващите три точки, а с това и финалната среща.

Квитова, която е двукратна шампионка на Уимбълдън, постигна 31-а титла в кариерата си. От седем изиграни финала на трева, чехкинята е с баланс 6-1, губейки единствено в първия си – в Ийстборн през 2011, когато отстъпва на Марион Бартоли от Франция. /БГНЕС