Османи, Курти: Благодарни сме на НАТО за спирането на геноцида в Косово

В Косово албанците и косовските власти празнуват "Деня на освобождението" - влизането на международните военни и граждански войски на 12 юни 1999 г. след 78-дневните бомбардировки над тогавашна Югославия, съобщи „КоССев“.

"НАТО, НАТО" - това са думите, които завладяха сърцата на хиляди граждани на Косово на 12 юни 1999 г., известен днес като Ден на освобождението на Косово. Дори странните моменти изглеждаха нормални в този ден, като например когато един гражданин целуна краката на миротворец от НАТО. Дори и тези моменти, когато войските на НАТО за първи път опитаха чай в чаши с червени точки", пише изданието „Koha Ditore“ и добавя:

"Днес, в една независима държава 24 години след освобождението, НАТО продължава да бъде в Косово, макар и с намален брой войски. Наскоро те бяха ранени в северните общини. Няма съмнение, че за гражданите всеки войник на НАТО, особено американският, британският и германският, остава най-заслужилият за поддържането на мира в Косово".

Тази сутрин най-високопоставените косовски представители - президентът и премиерът на Косово, както и в предишни години, отдадоха почит на Ибрахим Ругова и активиста Адем Демачи, а след това посетиха комплекса, посветен на Адем Яшари в село Преказ, и мемориала на загиналите бойци на НАТО по време на служба в Косово.

Нападението в Преказ, известно и като Преказкото клане, е операция, ръководена от сръбските служби, продължила от 5 до 7 март 1998 г., чиято цел е да ликвидира заподозрени от Армията за освобождение на Косово (АОК) и техните семейства.

"Със своята смелост и непоколебима решителност те проправиха пътя към свободата на нашата страна!" Вечна благодарност към мечтателите, героите и съюзниците на нашата свобода!", заяви президентът на Косово Вьоса Османи в кратко съобщение във Фейсбук.

Премиерът на Косово Алабин Курти, отбеляза, че „няма съмнение, че военната намеса на НАТО спря геноцида на Сърбия над народа на Косово".

От своя страна албанският премиер Еди Рама сподели с последователите си много по-дълъг пост по темата за отбелязването на датата.

През последните дни той бе подложен на вълна от остри критики в Косово, тъй като представи на френския президент и германския канцлер своето предложение за статут на Общността на сръбските общини.

"Както днес, така и преди почти четвърт век, влизането на НАТО в Косово напомня на всички, че без стратегическите съюзници на албанците, добри приятели в най-тежките дни, нямаше да има нито Република Косово, нито свобод и демокрация за албанците в Косово!" Бог да благослови нашите съюзници!", каза Рама.

БГНЕС припомня, че на този ден преди 23 години първите войски на НАТО влизат на територията на тогавашната Югославия. Навлизането на войските, упълномощени въз основа на Резолюция 1244, е предшествано от подписването на военно-техническо споразумение в Куманово три дни по-рано, което отбеляза края на бомбардировките на НАТО над Съюзна република Югославия (СРЮ). /БГНЕС