Още една крачка към Запада: В метрото ще има публични дефибрилатори

В няколко станции в столичното метро ще има автоматични външни дефибрилатори – апаратура, с която редица европейски градове разполагат от години, предаде репортер на БГНЕС.

Предложението за закупуване на медицинската апаратура обяви председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев, а на 16 декември предстои решението да бъде гласувано. Инициативата е на кардиолога и зам.-председател на СОС проф. Иво Петров. За нуждата от публични или „улични“ дефибрилатори проф. Петров внесе доклад още през 2019 година.

Предвижда се дефибрилатори да има на пет от най-натоварените станции от подземната градска железница – „Сердика“, Софийски университет, „Витоша“, НДК. Служителите на „Метрополитен“ ще трябва да преминат през обучение за работа с апаратурата, а на смяна в станциите – винаги да има служител, който да знае как се борави с дефибрилатора. Общо апаратите, които ще се купуват са шест – един ще е за столичната аварийна служа, както и за обучение.

Темата за присъствието на автоматични външни дефибрилатори на обществени места в града не е нова. През годините БЧК, например, не веднъж е повдигала въпроса. Според медицински данни, ранната дефибрилация повишава шансовете за спасяване на човешки живот с 50 – 70%.

В редица европейски държави хората могат да разчитат на публични дефибрилатори, които са поставяни на най-оживените места – площади, големи търговски центрове, гари, летища. Има ги по улиците на градове във Франция, в Италия, Австрия, Люксембург, Хърватия и други, като мрежата става все по-всеобхватна. /БГНЕС