Още два четвъртфинални сблъсъка на Евро 2020 днес

Днес ще станат и ясни и другите два полуфиналиста на Евро 2020, след като вчера Испания и Италия намериха място във финалното каре на турнира с победи съответно над Швейцария и Белгия. От 19:00 часа българско време Чехия ще се изправи срещу Дания на Олимпийския стадион в Баку, а три часа по-късно Украйна среща Англия на "Стадио Олимпико" в Рим.

Чехия и Дания са две от приятните изненади на Европейското първенство до момента, като чехите победиха на осминафиналите Нидерландия с 2:0, водени от своя нападател Патрик Шик, който вече има четири гола на шампионата и изостава единствено от Кристиано Роналдо (5) в голмайсторската листа. От своя страна Дания загуби първите си два мача на Евро 2020, но след това разби Русия с 4:1, за да намери място на осминафиналите, където не остави шансове на Уелс и спечели с 4:0. Това ще е трети мач между двата тима на Европейско първенство, като Чехия има победи в предишните два с 2:0 в груповата фаза на Евро 2000 и 3:0 в четвъртфиналите на Евро 2004. В столицата на Азербайджан ще се срещнат два отбора, които са ставали европейски шампиони - Чехия през 1976 година в Югославия (като Чехословакия) и Дания през 1992 година в Швеция.

В късния мач един от фаворитите за трофея Англия излиза в Рим срещу Украйна. Възпитаниците на Андрий Шевченко не бяха убедителни в груповата фаза, където записаха загуби от Нидерландия и Австрия, но въпреки това се класираха за осминафиналите, където записаха драматична победа над Швеция с 2:1 след продължения, за да се класират за четвъртфиналите на Европейско първенство за първи път в историята си. Англия на Гарет Саутгейт е един от най-солидните отбори на първенството, въпреки че не впечатлява особено с играта си в атака. "Трите лъва" са отбелязали едва четири гола в досегашните си четири мача (три от тях дело на Рахийм Стърлинг), но от друга страна са единственият отбор, който все още не е допуснал попадение във вратата си на Евро 2020. Победата над Германия на "Уембли" в осминафиналите бе знакова и всички очакват Англия да стигне поне до финал. Световните шампиони от 1996 година ще имат предимството да играят полуфинал и финал пред родна публика на "Уембли", ако успеят да преодолеят Украйна тази вечер.

Последните три четвъртфинала на Англия на Европейско първенство са решени след дузпи - победа срещу Испания на Евро 1996 и загуби от Португалия на Евро 2004 и Италия на Евро 2012. Тази вечер англичаните ще се опитат да изравнят рекорд на Италия и да станат едва втория отбор, който не допуска гол в първите си пет мача на голям форум.

Мачовете на Евро 2020 днес:

19:00, Баку: Чехия - Дания

22:00, Рим: Украйна - Англия. /БГНЕС

Категории: