Осъдиха Кара-Мурза на 25 години затвор

Московският градски съд осъди обществения деец и публицист Владимир Кара-Мурза на 25 години колония със строг режим по дело за държавна измяна, разпространение на невярна информация за руската армия и ръководене на нежелана организация, съобщи ТАСС.


„Осъжда се В. Кара-Мурза на 25 години в наказателна колония със строг режим с глоба от 400 000 рубли, забрана за журналистическа дейност за срок от 7 години и ограничаване на свободата за шест месеца след освобождаването от колонията”, гласи текстът на присъдата, прочетена от съдия Сергей Подопригоров.

Защитата възнамерява да обжалва присъдата, съобщи за ТАСС Мария Ейсмонт, адвокат на осъдения. "Смятаме, че при разглеждането на това дело са допуснати редица сериозни процесуални нарушения, поради което ще го обжалваме", каза тя.

Позицията на прокуратурата

По-рано представител на държавното обвинение поиска обвиняемият да бъде осъден на 25 години в колония със строг режим. Според решението на съда Кара-Мурза е признат за виновен по чл. 207.3, ал. 2, буква д) от Наказателния кодекс (публично разпространяване на невярна информация за използването на руските въоръжени сили), чл. 284.1, ал. 1 от Наказателния кодекс (осъществяване на дейност на чуждестранна или международна неправителствена организация, по отношение на която е взето решение за обявяване на дейността ѝ за нежелателна на територията на РФ) и чл. 275 ("държавна измяна").

Според обвинението по време на реч в долната камара на законодателния орган на американския щат публицистът неоснователно обвинил руската армия, че използва забранени средства и методи за водене на война в Украйна. Освен това на 27 октомври 2021 г. той организира конференция в подкрепа на политическите затворници в Центъра "Сахаров" в Москва (признат в Русия за чуждестранен агент). Според разследването конференцията е била платена от неправителствената организация Фондация "Свободна Русия", също призната за нежелана организация в Русия. Не е разкрито съдържанието на обвинението по члена за държавна измяна. Обвиняемият не се е признал за виновен по нито едно от обвиненията.

Преди седмица Кара-Мурза заяви: "Подписвам се под всяка дума, която съм казал и за която съм обвинен”, припомня БГНЕС.

"Не само че не се разкайвам за нищо от това - аз се гордея с него", каза той в последните си думи пред съда, които бяха публикувани в канала на журналиста Алексей Венедиктов в Телеграм.

"Не успях да убедя достатъчно мои сънародници и политици в демократичните страни в опасността, която сегашният кремълски режим представлява за Русия и за света."

Журналистът със западно образование беше близък сътрудник на опозиционния лидер Борис Немцов, който беше застрелян близо до Кремъл през 2015 г.

"Гордея се с факта, че Борис Немцов ме въведе в политиката. И се надявам, че той не се срамува от мен", казва Кара-Мурза.

Неговият процес е последният от поредицата дела срещу опозиционни гласове в Русия в рамките на репресиите, които се засилиха, след като Путин нападна Украйна миналата година. /БГНЕС