Осака спря победната серия на Андрееску в Пекин

Осака успя да обърне Андрееску и да намери място на полуфиналите в Пекин.

Бившата номер 1 в света Наоми Осака сложи край на серията от 16 поредни победи на Бианка Андрееску, след като обърна канадката за крайното 5-7, 6-3, 6-4 в мач от четвъртфиналите на силния турнир в Пекин.

19-годишната Андрееску бе в невероятна серия, след като последователно спечели титлите в Торонто и на Откритото първенство на САЩ, след което записа и три успеха в китайската столица, за да стигне до кота 16 поредни победи. Тя започна добре двубоя с Осака, като успя да пробие съперничката си три пъти, за да вземе първата част, но след това носителката на две титли от Големия шлем стабилизира играта си на собствен сервис и допусна само два пробива в оставащите два сета, за да стигне до обрат след два часа и 14 минути игра.

По този начин японката спечели сблъсъка на последните две шампионки от Ю Ес Оупън, а на полуфиналите в Пекин ще се изправи срещу датчанката Каролин Возняцки, която по-рано днес победи Дария Касаткина от Русия с 6-3, 7-6(5).

Шампионката от миналата година успя да вземе чиста победа в мач, който можеше и да не завърши в нейна полза. Зрителите видяха девет пробива в мача - пет в полза на Возняцки и четири за Касаткина. Във важните моменти опитът на датчанката си каза думата и тя надделя след 1 час и 41 минути на корта.

Ашли Барти победи Квитова за осми полуфинал от началото на сезона.

Напред към полуфиналите продължава и осмата в схемата Кики Бертенс. Холандската тенисистка се справи със световната №3 Елина Свитолина 7-6(6), 6-2 за 1 час и 44 минути. Двете си размениха по един пробив и няколко възможности за нов такъв в първата част, която трябваше да се реши след тайбрек. Бертенс успя да го измъкне и поведе, а заедно с това придоби и психологическото преимущество. Това се оказа достатъчно да пречупи украинката, която във втория сет успя да вземе само два гейма.

За място на финала Бертенс ще спори със световната номер 1 Ашли Барти, която победи чехкинята Петра Квитова 4-6, 6-4, 6-3 за 2 часа и 8 минути, за да достигне своя осми полуфинал през сезона. Това беше четвърти двубой между Барти и Квитова през годината, като балансът е 2-2 победи. /БГНЕС