Осъдиха Uber да плати обезщетение от 20 млн. евро

Базираната на приложение таксиметрова услуга Uber е осъдена да плати до 20 млн. евро обезщетение на шофьорите във френския град Лион, съобщи техният адвокат Стефан Тейсие.

Съдът се произнесе въз основа на решение на Касационния съд от януари 2020 г., според което шофьорите на Uber следва да се считат за служители, а не за самостоятелно заети лица.

„На Uber беше наредено да измени договорите на 139 шофьори на стойност 17 до 20 млн. евро“, каза Тейсие пред AFP.

„Санкция от такъв мащаб е изключителна за Франция“, добави той.

Американската фирма, която има около 30 000 шофьори, използващи платформата ѝ във Франция, заяви пред AFP, че възнамерява да обжалва.

Шофьорите в Лион - трети по големина град във Франция, са подали иск срещу гиганта в областта на таксиметровите превози пред трудов съд, за да бъде преквалифицирано трудовото им правоотношение като трудов договор.

Това е последният от няколко подобни съдебни неуспеха за Uber.

През март 2021 г. Върховният съд на Великобритания също класифицира шофьорите на Uber като служители, отхвърляйки твърдението на компанията, че шофьорите трябва да бъдат категоризирани като самонаети.

"Това решение противоречи на широко споделяното мнение на трудовите и апелативните съдилища, че шофьорите, използващи приложението (Uber), са самостоятелно заети лица", каза той.

"Шофьорите нямат задължение да работят, не са обвързани изключително с Uber и са напълно свободни да организират работата си по свой избор", каза той. /АФП