Орбан: Готов съм да "окупирам" Брюксел, за да защитя суверенитета на Унгария

Готов съм да тръгна на поход към Брюксел и да "окупирам" центъра на Европейския съюз, за да защитя свободата и суверенитета на Унгария преди европейските избори.


Това заяви унгарският министър-председател Виктор Орбан, съобщи Ройтерс.

Орбан, който е на власт от 14 години, се надява, че неговата партия "Фидес" ще се възползва от нарастващата подкрепа на крайната десница в цяла Европа, тъй като се подготвя да поеме ротационното председателство на ЕС през втората половина на годината.

"Ние сме Давид, който избягва Голиат... Изглежда, че Брюксел не иска да разбере това, така че ако искаме да запазим свободата и суверенитета на Унгария, нямаме друг избор, освен да окупираме Брюксел", каза той в реч в Националния музей в Будапеща по повод годишнината от началото на революцията и войната за независимост през 1848-1849 г.


Орбан добави, че "Брюксел не е първата империя, която хвърля око на Унгария".


"Европа иска да наложи нещо разрушително и чуждо на унгарския дух. Искат насилствено да ни потопят във война, да ни наложат мигранти и да превъзпитат децата ни. Вместо мир получихме война, вместо сигурност - върховенство на закона, а вместо просперитет - финансово изнудване. Бяхме излъгани, време е да се разбунтуваме", добави Орбан.

Според него Брюксел се е обърнал срещу европейците и срещу Унгария. Орбан посочи, че няма да търпи ЕС "да унищожава фермерите, средната класа, европейските компании, да отнема правата на нациите, да превръща децата ни в дългови роби и да вкарва цяла Европа във война".

Унгарският министър-председател заяви, че подкрепата в САЩ за Доналд Тръмп показва политически промени в полза на консервативните сили в САЩ и в Европа, за които тази година ще бъде повратна.

"В началото на годината все още бяхме сами, в края на годината ще бъдем мнозинство", подчерта той.

Днес се отбелязва националният празник на Унгария, когато започва неуспешната ѝ революция срещу Хабсбургската монархия, която Орбан сравни с ЕС. /БГНЕС