Опозицията организира многохиляден митинг „Сърбия срещу насилието“ в Белград

Представители на коалицията "Сърбия срещу насилието" говориха на финалната предизборна среща пред хиляди хора на площада на Републиката в Белград. Те заявиха, че "промяната започна - промяна към по-добро" и призоваха гражданите да отидат до урните на 17 декември без страх.

Водаччът на листата на опозиционното обединение "Сърбия срещу насилието" Мариника Тепич каза, че в неделя "ще се реши дали несправедливостта е навсякъде около нас или справедливостта ще бъде бърза и постижима".

„Гласувайте без страх и без да се съгласявате с пропагандата, че те са незаменими. И понеже са такива, каквито са, затова са бесни, пълни с гняв и все по-агресивни. Възможно е, скъпи приятели! Трябва да е възможно. Защото друго решение няма. След пет дни ще изберем дали това зло ще властва още четири години или само още няколко дни“, каза тя. Вторият в листата на "Сърбия срещу насилието" на парламентарните избори Мирослав Алексич заяви: „Стига вече окови“.

"На 17 декември ги изхвърляме. За по-добър и нормален живот, за безопасността и сигурността на нашите деца, за заплати и пенсии, достойни за нормален живот, за доволни фермери, за държава без корупция и престъпност, за държава на справедливост и свобода, за държава, в която палачите няма да преследват самотните майки, докато кумовете и приятелите на началника се кичат с яхти, коли за няколкостотин хиляди евро или в скъпи имения. За страна, в която хората ще влизат в затвора за кражби и насилие“, допълни Алексич.

Друг опозиционен лидер - Радомир Лазович каза, че сръбския народ е умишлено воден в грешна посока от хора, които са загрижени и посветени само на собствената си полза и печалба.

„Тези приходи няма откъде да дойдат освен от джобовете на гражданите. Днес Сърбия само изглежда като държава, но не е. Сърбия е плячка около която те са струпани да грабят и разчленяват. Сърбия има съдилища, но те служат за защита на привилегированите и съдят онези, които се възмущават от тях. Сърбия има реки и природни ресурси, но се оказва, че те ни служат, за да изливаме отпадъчни води в тях и да строим сметища“, каза Лазович пред събралите се на площада на Републиката.

Към гражданите се обърна и Владимир Обрадович, кандидат за кмет на Белград от името на листата „Сърбия срещу насилието“, който каза, че гражданите на Белград са изправени пред решаващи избори, такива, в които гражданите няма да избират само партии, а и в какъв град искат да живеят. „Времето на Сапич отмина. Мисли, че е над закона и волята на гражданите. Той се обгради с обвинени в корупция. Той се държи брутално спрямо съгражданите си, медиите и бюджета на Белград. Най-лошото е, че той не беше с гражданите в моментите, когато този град преживяваше най-голямата си трагедия. Това е непростимо. Затова трябва да си ходи. Коалиция с Шешел също няма да му помогне“, каза Обрадович./БГНЕС