Операция "Пазител на просперитета"

Редица държави се присъединиха към операция "Prosperity Guardian", нова многонационална инициатива за сигурност в Близкия изток, за да помогнат за защитата на търговските кораби в района на Червено море от дронове и ракети.

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин официално обяви инициативата на 18 декември, след като намекна, че са необходими колективни действия за защита на гражданските кораби в региона.

Към днешна дата бунтовниците хути в Йемен са извършили най-малко 100 атаки с дронове камикадзе и балистични ракети, насочени към 10 търговски кораба, които представляват повече от 35 различни държави.

„Операция "Пазител на просперитета" обединява множество страни, включително Великобритания, Бахрейн, Канада, Франция, Италия, Холандия, Норвегия, Сейшелските острови и Испания, за да се справят съвместно с предизвикателствата пред сигурността в южната част на Червено море и Аденския залив, с цел осигуряване на свобода на корабоплаването за всички страни и укрепване на регионалната сигурност и просперитет", каза Остин на 18 декември.

Той отбеляза, че това усилие ще попадне в обхвата на Обединените морски сили (CMF) - многонационално морско партньорство, базирано в Бахрейн - и неговата Оперативна група 153. CMF се състои от 39 държави, а различните му работни групи помагат за осигуряването на Оманския залив, Индийския океан, Персийския залив, Червено море и Аденския залив. Някои оперативни групи също се фокусират върху противодействието на пиратството в региона, както и върху дейностите за обучение и изграждане на способности на страните от региона сами да се справят с предизвикателствата.

Новопривлечени членове на Хутите

Около 20 000 търговски кораба преминават през Червено море и Аденския залив всяка година, според френския флот. Оперативна група 153 специално обхваща Червено море и е създадена през 2022 г. за справяне с трафика на хора и контрабандата както на въглища, така и на незаконни оръжия и наркотици.

Остин отбеляза, че морката оперативна група може да бъде използвана за възпиране на атаки под ръководството на CMF.

Ето някои подробности за силите, участващи в операция "Пазител на просперитета".

Великобритания е предоставила на международната оперативна група разрушител тип 45, оборудван с оръжия за противовъздушна отбрана.

Министерството на отбраната обяви на 19 декември, че разрушителят HMS Diamond ще бъде приносът на Кралския флот към операция "Пазител на просперитета".

HMS Diamond е в региона от малко повече от две седмици и се премести в Червено море на 16 декември. Той почти веднага беше призован в действие за сваляне на предполагаем дрон на хутите, насочен към търговски кораб в района. Това е първият път, когато Кралският флот сваля въздушна цел след войната в Персийския залив през 1991 година.

"Това е международен проблем, който изисква международно решение. Ето защо HMS Diamond се присъедини към операцията", заяви министърът на отбраната Грант Шапс.

Британските сили са на разположение с малък флот от кораби в региона. Те оперират флотилия от Бахрейн, която включва фрегатата HMS Lancaster, три кораба миноловци и спомагателен кораб за поддръжка на Кралския флот.

Италия ще даде своя принос за противодействие на "дестабилизиращата терористична дейност", като изпрати многоцелевата фрегата "Virginio Fasan" в Червено море, се каза в изявление на министерството на отбраната на страната.

Италианският министър на отбраната Гуидо Кросето и Остин обсъдиха морската сигурност във видеоразговор на 19 декември, включително възможностите за осигуряване на маршрути за корабоплаване, за да се избегнат икономически последици и "опасни въздействия" върху цените на суровините.

"Необходимо е да се увеличи присъствието в района, за да се създадат условия за стабилизация, да се избегнат екологични бедствия и също така да се избегне възраждане на инфлационния тласък", каза Кросето.

Товарният кораб Galaxy Leader, заловен от хутите

Франция

Френската многоцелева фрегата "Languedoc" патрулира в Аденския залив и южната част на Червено море от 8 декември насам, за да осигури свобода на корабоплаването.

Languedoc свали два дрона, идващи от посока Йемен, на втория ден от патрулното си дежурство. Фрегатата унищожи дрон, заплашващ норвежкия петролен танкер "Strinda" на 11 декември, преди да се придвижи, за да защити пострадалия танкер и да предотврати отвличане. Пожар на борда на "Strinda" впоследствие беше овладян без наранявания на екипажа.

Норвегия ще изпрати до 10 щабни офицери в Обединените военноморски сили, съобщи норвежкото министерство на отбраната.

Марита Исаксен Вангберг, говорител на министерството, заяви пред Defense News, че страната не изпраща никакви плавателни съдове.

Нидерландия планира да участва с двама щабни офицери. Страната няма никакви плавателни съдове в района в този момент, а приносът на корабите е в процес на преразглеждане, каза говорителят на флота Алекс Краненбург.

Испания не е взела решение относно участието си в "Пазител на просперитета", заяви говорителят на министерството на отбраната Нурия Фернандес де ла Фуенте. Всяко участие на Испания, добави представителят, няма да бъде едностранно, а в рамките на НАТО или Европейския съюз. /БГНЕС

--------------------

Меган Екщайн, военен репортер в Defense News, с акцент върху операциите на ВМС и морската пехота на САЩ, бюджетните програми

Андрю Чутър, кореспондент на Defense News във Великобритания.

Руди Руйтенберг, кореспондент за Европа на Defense News.