Опасна сграда застрашава живота на минувачи в София

Керемиди падат от покрива на сградата, в която се помещава библиотеката на Народно читалище „Иван Денкоглу“. Тя се намира на ъгъла на улиците „Иван Денкоглу“ и „Лавеле“. Кметът на район „Триадица“ Димитър Божилов обясни пред БГНЕС, че е запознат с казуса и уточни, че 80% от сградата се стопанисва от общината, която там отдава под наем общински жилища на социално слаби хора, а останалите 20% са частна собственост. От думите му стана ясно, че през 2017 г. са предприети постъпки за нейния ремонт, като през 2018 г. е взето решение да бъде ремонтирана, но до днес не могат да се осигурят средствата за извършване на спешните дейности.

„Нейното състояние е изключително компрометирано. То се вижда с просто око. Всяка година средствата, които ни се отпускат за поддръжка на общинските жилища и сгради са изключително малко. Районът притежава около 100 обекта, в които има такива жилища за настаняване на социално слаби лица. Бюджетът варира между 30 000 и 40 000 лева. Тези средства ни стигат да сменяме щрангове и да извършваме задължителни ремонти, най-често аварийни в етажни собствености, които са в режим на съсобственост с други частни лица“, коментира Божилов.

Той подчерта, че сградата на ул. „Лавеле“ 23 се нуждае от ремонт на покрива, на стените, по конструкцията, както и да се ремонтират общите части, които също са в окаяно състояние.

„Това изисква отделно перо и съответно ще трябва да се мине процедура по Закона за обществените поръчки. В момента нашият отдел, който се занимава с тези изчисления прави осъвременяване на оценката, която едно време е била представена на общината, за да може ние да определим една точна сума и да я поискаме така че или ние като район, или Столичната общината да възложи във възможно най-кратък срок ремонт на тази сграда“, обясни районният кмет и подчерта, че частните собственици също ще трябва да дадат своята част от необходимата сума за ремонта на сградата.

Докато това се случи, Димитър Божилов обеща районът около сградата да бъде отцепен с предупредителни табели и на следващ етап да се реализира ремонтът, като за целта ще се обърне към зам.-кметът по обществено строителство в Столичната община инж. Ангел Джоргов, на когото БГНЕС също ще сигнализира за проблема.

„Нашата молба ще бъде тези средства да бъдат осигурени в спешен порядък“, каза районният кмет.

Божилов коментира още, че за да могат да се случват нещата и районните администрации да откликват адекватно на нуждите на хората, бюджетът на Столичната община трябва да се децентрализира или поне процент, от това което изкарват самите райони, под формата на данъци, такси, и наеми, да остава в районите./БГНЕС