ООН осъди с огромно мнозинство анексираните от Русия територии в Украйна

Общото събрание на ООН гласува с огромно мнозинство за осъждане на анексирането на части от Украйна от страна на Русия, след като Москва наложи вето на подобно предложение в Съвета за сигурност.

Общото събрание одобри резолюцията със 143 гласа "за" и 5 "против", но 35 държави, сред които Китай, Индия, Южна Африка и Пакистан, се въздържаха, въпреки големите дипломатически усилия на САЩ да потърсят по-ясно осъждане на Москва.

Резолюцията "осъжда организирането от Руската федерация на т.нар. референдуми в международно признатите граници на Украйна" и "опита за незаконно анексиране" на четири региона, обявен миналия месец от президента Владимир Путин.

В нея се призовават всички ООН и международни агенции да не признават обявените от Русия промени в границите и се настоява Москва "незабавно и безусловно да отмени" решенията си.

Посланикът на САЩ в ООН Линда Томас-Грийнфийлд беше призовала всички държави да изпратят послание, че светът "няма да толерира завземането на земята на съсед със сила".

"Днес Русия нахлува в Украйна. Но утре това може да бъде друга нация, чиято територия е нарушена. Това може да сте вие. Вие може да сте следващите. Какво бихте очаквали от тази зала?", каза тя.

Окончателният вот до голяма степен беше същият, с два гласа повече срещу Русия, отколкото през март, когато Общото събрание осъди първоначалното нахлуване в Украйна.

Бангладеш, Ирак и Сенегал - които през март се въздържаха - в сряда гласуваха за осъждане на Русия.

Еритрея, една от най-затворените държави в света, премина от "не" към "въздържал се", а Никарагуа, подложена на нарастващ международен натиск във връзка с правата на човека, премина от "въздържал се" към гласуване "не" заедно с Русия, Беларус, Северна Корея и Сирия.

"Южна Африка смята териториалната цялост на държавите и на Украйна за неприкосновена и отхвърля всички действия, които подкопават целите и принципите на Устава на ООН и международното право", заяви представителят на Южна Африка Мату Джойни.

"Въздържахме се по резолюцията, защото вярваме, че целта на тази асамблея в съответствие с нейния мандат трябва винаги да бъде да допринася за конструктивен резултат, способстващ за създаването на устойчив мир в Украйна", каза тя.

Западните сили твърдят, че Русия не се интересува истински от мир, за което свидетелстват смъртоносните удари срещу цивилни граждани в Киев и Западна Украйна.

Пратеникът на Индия, Ручира Камбодж, заяви, че "целият Глобален юг е понесъл значителни съпътстващи щети" от войната и че в резолюцията не са разгледани "неотложни въпроси".

Бангладеш, обяснявайки своя ход за осъждане на Русия, заяви, че международната общност трябва да се противопостави твърдо и на всеки опит на Израел да анексира окупираните палестински територии.

"Ние сме твърдо убедени, че целите и принципите на Устава на ООН относно зачитането на суверенитета и териториалната цялост и мирното уреждане на всички спорове трябва да се спазват универсално за всички, навсякъде и при всякакви обстоятелства", заяви посланикът на Бангладеш Мухаммад Абдул Мухит. /БГНЕС, АФП

Ню Йорк / САЩ