ООН: Контрабандата на оръжия подхранва насилието в Хаити

По-сложни и висококалибрени оръжия се доставят незаконно в Хаити, където насилието е достигнало нива, невиждани от десетилетия, предупреждава доклад на ООН, цитиран от АФП. Трафикът на оръжие, включително тежки картечници, "подхранва продължаващ прилив на гангстерско насилие, което измъчва населението от месеци", каза Службата на ООН по наркотиците и престъпността (UNODC).

Хаити, която е най-бедната страна в западното полукълбо, е затънала от години в порочен кръг от хуманитарни, икономически и политически кризи, изострени от бруталното насилие на улични групировки. Случаите на убийства и отвличания се увеличават в Хаити, който страда от най-тежки нарушения на човешки права и хуманитарна криза от десетилетия“, се казва в доклада. Властите съобщиха за 2183 убийства и 1359 отвличания през 2022 г. - почти двойно повече от случаите за предходната година. Групировките контролират повече от половината страна, отбелязва проучването.

UNODC базира констатациите си на "неотдавнашно увеличение на конфискациите на оръжие, заедно с разузнавателните данни и докладите на правоприлагащите органи". Повечето от огнестрелните оръжия идват от САЩ и преминават транзитно през Флорида, където хаитянските изгнаници често използват контейнери, превозващи обикновени стоки, за да скрият оръжията. Ръчните пистолети, струващи под 500 долара в САЩ, могат да бъдат продадени за 10 000 долара в Хаити, където членовете на групировките предпочитат и автомати, включително AK47, AR15 и Galils. „Слабо охраняемите граници на Хаити представляват сериозно предизвикателство за капацитета на националната полиция, митниците, граничните патрули и бреговата охрана, които не разполагат с достатъчно ресурси, персонал и самите те са мишена на банди“, каза UNODC.

Канада разположи два военни кораба край Хаити, за да извършват наблюдение и да подкрепят усилията на местната полиция за контрол над групировките. /БГНЕС